Διεθνή

Δίωξη Τραμπ για συνωμοσία: Πυροδότησε με ψέματα την εισβολή στο Καπιτώλιο, λέει το κατηγορητήριο

Την τρίτη και πιο σοβαρή δίωξη εις βάρος του αντιμετωπίζει πλέον επίσημα ο Ντόναλντ Τραμπ, το φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024, που ήδη έχει μπροστά του άλλες δυο δίκες.

Σώμα ενόρκων ομοσπονδιακού δικαστηρίου αποφάσισε να ασκηθεί δίωξη στον πρώην πρόεδρο για τις προσπάθειές του να ανατραπεί το εκλογικό αποτέλεσμα του 2020. Ειδικότερα, ο Τραμπ διώκεται για «συνωμοσία εναντίον του αμερικανικού κράτους», συνωμοσία για παρακώλυση διαδικασίας και παρακώλυσή της [σ.σ. την επικύρωση της εκλογικής νίκης του Τζο Μπάιντεν από το Κογκρέσο την 6η Ιανουαρίου 2021] και απόπειρα παραβίασης των εκλογικών δικαιωμάτων, μετά την έρευνα την οποία διενήργησε ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ.

Στο κατηγορητήριο των 45 σελίδων, οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ο Τραμπ προέβη ηθελημένα σε ψευδείς ισχυρισμούς για υποτιθέμενη νοθεία των εκλογών και προσπάθησε ενεργά να σταματήσει την επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος στις 6 Ιανουαρίου του 2021, ημέρα της επίθεσης στο Αμερικανικό Καπιτώλιο.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο, ο Τραμπ ήταν «αποφασισμένος να παραμείνει στην εξουσία». Για δύο μήνες μετά την εκλογική του ήτταν διέδιδε ψέματα με στόχο να δημιουργήσει «μια έντονη ατμόσφαιρα καχυποψίας και θυμού στο έθνος» και να διαβρώσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην εκλογική διαδικασία. Παρατίθεται το παράδειγμα της Τζόρτζια, όπου ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι πάνω από 10.000 νεκροί άνθρωποι ψήφισαν μέσα σε τέσσερις ημέρες, παρά το γεγονός ότι ο αρμόδιος αξιωματούχος τον είχε ενημερώσει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Στο κατηγορητήριο, που βασίζεται στην έρευνα του Σμιθ, γίνεται λόγος για έξι ακόμη συνωμότες, που δεν αναφέρονται ονομαστικά, εις βάρος των οποίων δεν έχει ακόμη ασκηθεί δίωξη. Πρόκειται για τέσσερις δικηγόρους και φέρονται να βοήθησαν τον Τραμπ στην προσπάθειά του να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα του 2020, και επίσης για έναν αξιωματούχο του υπουργείου Δικαιοσύνης και έναν πολιτικός σύμβουλος.

Τι είδους ποινές αντιμετωπίζει ο Τραμπ

Η πρώτη κατηγορία που αντιμετωπίζει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, αυτή της συνωμοσίας εναντίον του αμερικανικού κράτους, επισύρει ποινή κάθειρξης 5 ετών, ενώ αυτές που αφορούν συνωμοσία για παρακώλυση και παρακώλυση διαδικασίας μπορεί να οδηγήσουν σε φυλάκιση έως και 20 ετών. Η απόπειρα παραβίασης εκλογικών δικαιωμάτων επισύρει ποινή κάθειρξης 10 ετών.

Σύμφωνα με την Guardian, για τις συγκεκριμένες κατηγορίες δεν υπάρχει κάποια ελάχιστη ή υποχρεωτική ποινή. Εάν ο Τραμπ βρεθεί ένοχος, μπορεί να καταδικαστεί να εκτίσει τις ποινές διαδοχικά, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να περάσει δεκαετίες στη φυλακή.

Στις περισσότερες περιπτώσεις πάντως, οι ποινές που επιβάλλουν τα ομοσπονδιακά δικαστήρια είναι σπάνια υψηλότερες από τη μέγιστη προβλεπόμενη ποινή.

Δημοφιλέστερα

To Top