Διεθνή

Γαλλία: Εταιρεία όπλων ερευνάται για τα πλήγματα σε αμάχους στη διάρκεια ισραηλινής επιχείρησης στη Γάζα

Στις 17 Ιουλίου 2014, τρία παιδιά σκοτώθηκαν και άλλα δύο τραυματίστηκαν σοβαρά στη Γάζα από ισραηλινό πύραυλο. Εννέα χρόνια μετά, στο Παρίσι, η δικαιοσύνη ερευνά την ευθύνη ενός Γάλλου εμπόρου όπλων, που κατηγορείται από τα θύματα για συνέργεια σε εγκλήματα πολέμου.

Στο τέλος εκείνης της ημέρας, πέντε παιδιά της οικογένειας Σουέιμπαρ τάιζαν τα περιστέρια τους στην ταράτσα του σπιτιού τους στη συνοικία Σάμπρα (βόρεια Γάζα), όταν ισραηλινός πύραυλος που εκτοξεύθηκε προφανώς από τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) πέφτει πάνω τους.

Οι Αφνάν, 8 ετών, Ουάσιμ, 9 και Τζιχάντ, 10, σκοτώνονται. Ο Ουντάι, 16 ετών, και ο εξάδελφός του Μπάσιλ, 9, διακομίζονται στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση.

Το Ισραήλ πραγματοποιούσε τότε την επιχείρηση «Προστατευτική αιχμή» (7 Ιουλίου-26 Αυγούστου 2014) που είχε σκοπό να σταματήσει η εκτόξευση ρουκετών από τον παλαιστινιακό θύλακα. Τουλάχιστον 2.251 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, στην πλειονότητά τους άμαχοι, και 74 Ισραηλινοί, κυρίως στρατιώτες.

Το σπίτι των Σουέιμπαρ επλήγη στη διάρκεια συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός «σε μια συνοικία όπου δεν είχε σημειωθεί ποτέ βομβαρδισμός» καθώς δεν υπήρχε εκεί «ο παραμικρός στρατιωτικός στόχος», δήλωσε ο Γάλλος δικηγόρος της οικογένειας Ζοζέφ Μπρεάμ. «Είναι έγκλημα πολέμου», λέει, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο «λάθους».

Στα συντρίμμια βρέθηκε ένα μαύρο κυλινδρικό θραύσμα που έφερε την ξεθωριασμένη εν μέρει επιγραφή «Eurofarad – Paris – France».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για έναν αισθητήρα που κατασκευάστηκε από τη γαλλική επιχείρηση Eurofarad – που εξαγοράστηκε το 2015 από τη βιομηχανία κατασκευής όπλων Exxelia Technologies – και πουλήθηκε στην ισραηλινή εταιρία Rafael.

Αυτός ο ποτενσιομετρικός αισθητήρας, που θεωρείται «υλικό πολέμου» σύμφωνα με έγγραφα που μελέτησε το AFP, χρησίμευε για να κατευθύνει τα πτερύγια των πυραύλων με σράπνελ (γεμάτα βλήματα) που κατασκεύαζε αυτή η αμυντική εταιρία.

Το τέλος της «ατιμωρησίας»

Δημοφιλέστερα

To Top