Διεθνή

Νίγηρας: Ο επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας διαμηνύει πως δεν θα υποκύψει σε απειλές

Ο ηγέτης της χούντας στον Νίγηρα, ο στρατηγός Αμπντουραχμάν Τιανί, χαρακτήρισε χθες Τετάρτη «παράνομες, άδικες και απάνθρωπες» τις κυρώσεις που επέβαλε στη χώρα του η Οικονομική Κοινότητα των Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS), μια εβδομάδα μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο αυτοανακηρυχθείς νέος ηγέτης του Νίγηρα διεμήνυσε πως δεν πρόκειται να υποκύψει σε διεθνείς πιέσεις και απειλές που αποσκοπούν στην επιστροφή του ανατραπέντος προέδρου Μοαμέντ Μπαζούμ στην εξουσία.

Η ECOWAS υπό την ηγεσία του νιγηριανού προέδρου Μπόλα Τινούμπου επέβαλε σκληρές κυρώσεις στον Νίγηρα και έδωσε στους πραξικοπηματίες τελεσίγραφο μέχρι την Κυριακή για να επαναφέρουν τον Μπαζούμ στην εξουσία.

Το σενάριο στρατιωτικής επέμβασης «είναι η τελευταία επιλογή στο τραπέζι, η τελευταία λύση ανάγκης, όμως πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτό το ενδεχόμενο», ανέφερε ο Αμπντούλ Φατά Μούσα, Επίτροπος της ECOWAS για τις Πολιτικές Υποθέσεις και θέματα Ασφαλείας.

Η ρωσική διπλωματία ζήτησε «διάλογο» για να αποφευχθεί «επιδείνωση της κατάστασης», υπογραμμίζοντας ότι η «απειλή για χρήση βίας εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους δεν θα συμβάλει στην εκτόνωση της έντασης και στην επίλυση της κρίσης».

Οι ΗΠΑ διατάσσουν το μη απολύτως αναγκαίο διπλωματικό προσωπικό τους να εγκαταλείψει τη χώρα αμέσως

Η αμερικανική διπλωματία διέταξε χθες Τετάρτη την εσπευσμένη απομάκρυνση όλου του μη απολύτως απαραίτητου προσωπικού στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Νιαμέ, μια εβδομάδα μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε τον πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ.

«Λόγω της εξέλιξης αυτής, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέταξε την αποχώρηση των κρατικών λειτουργών που δεν είναι απόλυτα απαραίτητοι» για τη λειτουργία της αποστολής, όπως και των μελών των οικογενειών τους, αναφέρει ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλέστερα

To Top