Διεθνή

Πραξικόπημα στον Νίγηρα: Η χούντα ανακαλεί την ισχύ συμφωνιών στρατιωτικής συνεργασίας με τη Γαλλία

Οι πραξικοπηματίες στον Νίγηρα ανακοίνωσαν το βράδυ της Πέμπτης πως ανακαλούν την ισχύ συμφωνιών στρατιωτικής συνεργασίας που είχαν συναφθεί από την κυβέρνηση που ανέτρεψαν με τη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένης αυτής που αφορά τη «στάθμευση» αποσπασμάτων του γαλλικού στρατού στη χώρα και των «καθεστώς» των γαλλικών δυνάμεων που συμμετέχουν στον αντιτζιχαντιστικό αγώνα, με ανακοίνωσή τους η οποία αναγνώστηκε από χουντικό στην κρατική τηλεόραση.

«Μπροστά στην ξεδιάντροπη συμπεριφορά και την αντίδραση της Γαλλίας όσον αφορά την κατάσταση» στον Νίγηρα, «το Εθνικό Συμβούλιο για τη Σωτηρία της Πατρίδας» (ΕΣΣΠ, οι πραξικοπηματίες) «αποφασίζει να καταγγείλει της συμφωνίες συνεργασίας στα πεδία της ασφάλειας και της άμυνας με το κράτος αυτό», τόνισε ένας από τους πραξικοπηματίες στρατιωτικούς μπροστά στην κάμερα της κρατικής τηλεόρασης.

Το ΕΣΣΠ ανέτρεψε τον πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ την περασμένη εβδομάδα.

Η Γαλλία έχει αναπτύξει 1.000 ως 1.500 στρατιωτικούς στον Νίγηρα, με αποστολή τόσο να εκπαιδεύσουν μέλη των ένοπλων δυνάμεων της χώρας, όσο και να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις εναντίον τζιχαντιστών, μελών οργανώσεων που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος.

Οι χουντικοί θα ανταποδώσουν «αμέσως» αν δεχθούν «οποιαδήποτε επίθεση» από τη CEDEAO

Οι πραξικοπηματίες στον Νίγηρα διεμήνυσαν πως θα ανταποδώσουν «αμέσως» αν υπάρξει «επίθεση ή απόπειρα επίθεσης» εναντίον της χώρας από την Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (CEDEAO), τρεις ημέρες προτού εκπνεύσει το τελεσίγραφο του περιφερειακού οργανισμού για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης.

Καθώς η CEDEAO είναι «απρόσωπη», «κάθε επίθεση η απόπειρα επίθεσης εναντίον του κράτους του Νίγηρα θα οδηγήσει σε άμεση κι απροειδοποίητη ανταπόδοση των δυνάμεων άμυνας και ασφάλειας του Νίγηρα εναντίον κάποιου μέλους της, με την εξαίρεση φίλιων χωρών» η συμμετοχή των οποίων στον οργανισμό έχει ανασταλεί, δήλωσε ένας από τους πραξικοπηματίες μπροστά στην κάμερα της κρατικής τηλεόρασης. Η «εξαίρεση» προφανώς αφορά την Μπουρκίνα Φάσο και το Μαλί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλέστερα

To Top