Διεθνή

Ουκρανία: Τις ρωσικές επιχειρήσεις στη Συρία στήριζε το δεξαμενόπλοιο που «χτυπήθηκε» από drone στην Κριμαία

Ένα ρωσικό δεξαμενόπλοιο, ονόματι «SIG», το οποίο τελεί υπό αμερικανικές κυρώσεις τα τελευταία χρόνια, επειδή διευκόλυνε τις ρωσικές επιχειρήσεις στη Συρία, είναι αυτό που χτυπήθηκε από ναυτικό – πιθανότατα ουκρανικό – drone τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο στο στενό του Κερτς, 27 χλμ νότια από τη γέφυρα της Κριμαίας και μια μέρα μετά την προηγούμενη – παρόμοια – επίθεση σε ρωσικό πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων στο Νοβοροσίσκ.

Το χτύπημα στο δεξαμενόπλοιο αναγνώρισαν και Ρώσοι αξιωματούχοι με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Θαλάσσιων Μεταφορών της Ρωσίας να αναφέρει πως «το δεξαμενόπλοιο SIG δέχθηκε χτύπημα από το οποίο άνοιξε μια τρύπα στο μηχανοστάσιο κοντά στην ίσαλο γραμμή στη δεξιά πλευρά, ως αποτέλεσμα επίθεσης με θαλάσσιο μη επανδρωμένο αεροσκάφος». Παράλληλα, πρόσθεσε πως από την επίθεση αυτή δεν υπήρξαν θύματα, ενώ δεν σημειώθηκε διαρροή καυσίμων στη θάλασσα, σημειώνοντας πως το σκάφος εξακολουθεί να επιπλέει.

Δύο ρυμουλκά βρέθηκαν στο σημείο για να βοηθήσουν τα μέλη του δεξαμενόπλοιου (οι αρχικές αναφορές έκαναν λόγο για 11), ανέφερε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, επικαλούμενο το Κέντρο Θαλάσσιας Διάσωσης. Η αναφερόμενη επίθεση σταμάτησε για περίπου 3 ώρες την κυκλοφορία στη γέφυρα του Κερτς, τη στρατηγική οδό που συνδέει τη ρωσοκρατούμενη Κριμαία με τη ρωσική ενδοχώρα. Η κίνηση άρχισε να αποκαθίσταται σταδιακά το πρωί του Σαββάτου με πάνω από 180 αυτοκίνητα να περιμένουν για να διασχίσουν τη γέφυρα.

Η Ουκρανία, η οποία σπάνια σχολιάζει επιθέσεις εναντίον ρωσικών στόχων, δεν έκανε καμία επίσημη δήλωση για το περιστατικό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Moscow Times, το δεξαμενόπλοιο SIG τελεί υπό αμερικανικές κυρώσεις από το 2019 για την προμήθεια καυσίμων αεροσκαφών στις ρωσικές δυνάμεις στη Συρία που υποστηρίζουν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Δημοφιλέστερα

To Top