Οικονομία

Δυναμική ανάκαμψη στη Wall Street – Κέρδη πάνω από 400 μονάδες για τον Dow

Διάθεση να αφήσει πίσω της το αρνητικό κλίμα και τις σημαντικές απώλειες της περασμένης εβδομάδας έδειξε τη Δευτέρα η Wall Street, με όλους τους δείκτες να ανακάμπτουν και τον Dow Jones να κάνει άλμα που ξεπέρασε τις 400 μονάδες!

Συγκεκριμένα ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο ύψους 407 μονάδων ή +1,16% στις 35.473 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,90% στις 4.518 μονάδες, ενώ και ο τεχνολογικός Nasdaq ξεπέρασε τις πιέσεις που δέχτηκε στην αρχή της συνεδρίασης για να διευρυνθεί τελικά σε ποσοστό 0,61% στις 13.994 μονάδες.

Θυμίζουμε πως την περασμένη εβδομάδα όλοι οι δείκτες παρουσίασαν σημαντικές απώλειες που ξεπέρασαν το 3%, τις μεγαλύτερες από τον περασμένο Μάρτιο και την τότε τραπεζική καταιγίδα που συγκλόνιζε την αγορά. Αιτία στάθηκε η απόφαση-σοκ του οίκου Fitch να προχωρήσει σε υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας.

Έκτοτε οι πολλαπλές διαβεβαιώσεις από αξιωματούχους, αναλυτές και οικονομολόγους πως η υποβάθμιση δεν θα έχει άμεσες σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία και την πορεία της φαίνεται πως ηρέμησαν την αγορά. Έτσι, οι επενδυτές έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στη συνεχιζόμενη ροή εταιρικών αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου που εξακολουθεί να κινείται άνω των προσδοκιών.

Συγκεκριμένα από το 84% των επιχειρήσεων του S&P 500 που έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα, τα 4/5 έχουν πετύχει επιδόσεις άνω των αναμενόμενων.

Πάντως η διατήρηση του κλίματος θα εξαρτηθεί και από τα νέα μηνύματα που θα φτάσουν από το μακροοικονομικό πεδίο, με επίκεντρο το ακανθώδες ζήτημα του πληθωρισμού. Μέσα στην εβδομάδα δημοσιεύονται οι βασικοί πληθωριστικοί δείκτες CPI και PPI (τιμές λιανικής και χονρικής), με τους επενδυτές να περιμένουν με… κομμένη την ανάσα να διαπιστώσουν αν η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού θα συνεχιστεί και αν αυτό θα αφήσει τα περιθώρια στη Federal Reserve κατά την επικείμενη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου να πατήσει… φρένο στις αυξήσεις των επιτοκίων παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός δεν έχει κατέβει ακόμη στο στόχο του 2%.

Σε επίπεδο μετοχών, τα σημαντικά κέρδη της Amgen βοήθησαν σημαντικά στην σημερινή επίδοση του Dow. Στις μεγάλες κερδισμένες της ημέρας ξεχώρισε για τον ίδιο λόγο η μετοχή της Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ, που μάλιστα ενδοσυνεδριακά «έπιασε» και νέο ιστορικό υψηλό στα 551,387 δολάρια.

Άλμα που ξεπέρασε το 25% έκανε, επίσης, η μετοχή της Sovos Brands μετά την είδηση της εξαγοράς της από τον όμιλο τροφίμων Campbell Soup, ενώ ανοδικά κινήθηκε η μετοχή της της PayPal αφού έγινε γνωστό πως θα γίνει η πρώτη fintech που δημιουργεί δικό της stablecoin μπαίνοντας δυναμικά στον κλάδο των crypto.

Στον αντίποδα η συγκρατημένη πορεία του Nasdaq αποδίδεται, μεταξύ άλλων, στη «βουτιά» της μετοχής της Tesla, καθώς οι επενδυτές θορυβήθηκαν από την είδηση της αποχώρησης του CFO της εταιρείας.

Πιέσεις λόγω απογοητευτικών επιδόσεων κατέγραψε επίσης η μετοχή της Tyson Foods και της BioNTech καθώς το τέλος της πανδημίας και η καθίζηση στους εμβολιασμούς έφεραν και μειωμένα έσοδα.

Πάντως, ο αναλυτής Άρι Γουάλντ της Oppenheimer σε ανάλυση του υποστήριξε ότι η αστάθεια στους δείκτες θα συνεχιστεί πέρα από τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας, εκτιμώντας πως η αγορά θα μπει σε μια φάση τεχνικής διόρθωσης με το τέλος του καλοκαιριού και ουσιαστικά μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Πηγή: Newmoney.gr

Δημοφιλέστερα

To Top