Οικονομία

Wall Street: Συγκρατημένες απώλειες υπό το φόβο των στοιχείων του πληθωρισμού

Επιφυλακτικό ήταν την Τετάρτη το κλίμα στη Wall Street με τους επενδυτές να μετρούν πλέον αντίστροφα τις ώρες για την επικείμενη ανακοίνωση των κρίσιμων στοιχείων για τον πληθωρισμό, που πιθανότατα θα καθορίσει και την κατεύθυνση που θα λάβει η Fed στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Εξάλλου, η αγορά παραμένει νευρική μετά το διπλό σοκ από τους οίκους αξιολόγησης τις προηγούμενες ημέρες, πρώτα με την υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από την Fitch και έπειτα από την υποβάθμιση σειράς τραπεζών από την Moody’s.

Στο ταμπλό ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,54% στις 35.123 μονάδες, ο S&P έχασε 0,70% στις 4.467 μονάδες και ο Nasdaq, έχοντας δεχτεί τις μεγαλύτερες πιέσεις, περιορίστηκε σε ποσοστό 1,17% με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 13.722 μονάδες.

Συνολικά από τις αρχές Αυγούστου και μόνο μέσα σε λίγες ημέρες οι απώλειες του Nasdaq φτάνουν το 3,9%, του S&P 500 το 2,1% και του Dow το 0,7% συνθέτοντας την εικόνα ενός δύσκολου μήνα που περιόρισε τα κέρδη που είχαν αποκομίσει όλοι οι δείκτες από τις αρχές της χρονιάς. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η συνεχιζόμενη ροή εταιρικών αποτελεσμάτων αφήνει θετικό πρόσημο, που σαφώς αποτελεί «σωσίβιο» για τις μετοχές.

Η Fed επεσήμανε κατά την τελευταία συνεδρίαση της ότι οι αποφάσεις της στο εξής θα λαμβάνονται βήμα-βήμα με βάση τη ροή των στοιχείων, αποφεύγοντας να δεσμευτεί προς κάποια συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Ωστόσο, αρκετά μέλη της, στις δηλώσεις τους τις τελευταίες ημέρες, έχουν διατυπώσει διαφορετικές απόψεις αντανακλώντας τη διχογνωμία που επικρατεί στους κόλπους του συμβουλίου για το αν ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει αρκετά, ώστε η κεντρική τράπεζα να ρισκάρει να πατήσει οριστικό φρένο στις αυξήσεις ή θα χρειαστεί μια ακόμη τελευταία μετριοπαθής αναπροσαρμογή.

Κάπως έτσι τα στοιχεία που θα δημοσιευτούν το μεσοδιάστημα, μέχρι το ραντεβού τις 20ης Σεπτεμβρίου θεωρούνται δικαιολογημένα κρίσιμα, ξεκινώντας βέβαια από τα ίδια τα πληθωριστικά στοιχεία.

Πάντως, τα προγνωστικά για το δείκτη τιμών καταναλωτή που θα δημοσιευτεί αύριο δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα, καθώς οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν σε μικρό άλμα του δείκτη από το 3% στο 3,1% με 3,3% τον Ιούλιο. Αν και μια τέτοια αύξηση είναι μικρή και ίσως πρόσκαιρη, ουσιαστικά θα σηματοδοτήσει ένα… στραβοπάτημα στην σταθερή πτωτική τροχιά του δείκτη εδώ και μήνες που μπορεί να αποδειχτεί αρκετή, ώστε τα «γεράκια» του συμβουλίου να επιμείνουν ότι η Fed δεν μπορεί να ρισκάρει να πατήσει το κουμπί της παύσης.

Ακολουθούν μία μέρα μετά τα στοιχεία του δείκτη τιμών παραγωγού, που θα ολοκληρώσουν την εικόνα για την πορεία του πληθωρισμού.

«Οι αγορές επικεντρώνονται στο αν ο πληθωρισμός υποχωρεί αρκετά γρήγορα, ώστε να επιτρέψει στη Fed να σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων. Το πρόβλημα είναι πως υποχωρεί, αλλά παραμένει ακόμη αρκετά υψηλά και αυτό βάζει τη Fed σε ένα σταυροδρόμι» εξήγησε ο Μπιλ Μερτζ, της US Bank Wealth Management, μιλώντας στο CNBC.

Σε επίπεδο μετοχών, οι ενεργειακές εταιρείες αποτέλεσαν κλειδί για τη μείωση των απωλειών του δείκτη S&P 500, καθώς ο κλάδος μέτρησε κέρδη της τάξεως του 1,7%, ενώ τα καλά αποτελέσματα τριμήνου έστειλαν ψηλότερα τη μετοχή της Axon Enterprise, της Akamai Technologies, της Twilio και της Celsius Holdings.

Στις κερδισμένες και η μετοχή της Penn Entertainment, καθώς η εταιρεία αθλητικών στοιχημάτων ανακοίνωσε τη συνεργασία της με το δίκτυο ESPN της Disney.

Στον αντίποδα στις μεγάλες χαμένες της ημέρας ήταν η τεχνολογική Roblox με απώλειες της τάξεως του 20%, καθώς οι επιδόσεις της για το τρίμηνο απογοήτευσαν, ενώ η ίδια αιτία οδήγησε σε «βουτιά» άνω του 30% τη μετοχή της Upstart.

Δημοφιλέστερα

To Top