Διεθνή

Χαβάη: Στους 53 αυξήθηκαν οι νεκροί, στάχτες ολόκληρες γειτονιές στη Λαχέινα – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Η μεγάλη πυρκαγιά που σάρωσε το γραφικό θέρετρο Λαχέινα στο νησί Μάουι της Χαβάης στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 53 ανθρώπους, ανακοίνωσε την Πέμπτη εκπρόσωπος της κομητείας, με τον κυβερνήτη του αμερικανικού αρχιπελάγους, Τζος Γκριν, να προειδοποιεί πως ο απολογισμός θα γίνει «πολύ» πιο βαρύς. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 60, καθώς οι διασώστες ερευνούν σπίτια και κτίρια που έχουν καταστραφεί σε μια από τις πιο θανατηφόρες φυσικές καταστροφές των τελευταίων ετών, με την προηγούμενη να είναι ένα τσουνάμι που έπληξε την πολιτεία το 1960 και είχε στοιχήσει τη ζωή σε 61 ανθρώπους.

«Καθώς οι προσπάθειες κατάσβεσης συνεχίζονται, 17 επιπλέον θάνατοι επιβεβαιώθηκαν σήμερα εν μέσω της ενεργής πυρκαγιάς στη Λαχάινα. Αυτό αυξάνει τον απολογισμό των θυμάτων στους 53 νεκρούς», τόνισαν οι αρχές της κομητείας Μάουι στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν.

«Θα χρειαστεί να στεγάσουμε χιλιάδες ανθρώπους», ανέφερε επίσης ο Τζος Γκριν, υπογραμμίζοντας πως σε αυτό το αρχικό στάδιο οι αρχές επιδιώκουν να κλείσουν κάπου «2.000 δωμάτια» για να καλύψουν τις ανάγκες, επικοινωνώντας με ξενοδοχεία στα νησιά. Κάλεσε εξάλλου όσους πολίτες έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν πυροπαθείς να δείξουν γενναιοδωρία.

Τουλάχιστον τρεις μεγάλες πυρκαγιές ξέσπασαν ταυτόχρονα στο Μάουι το βράδυ της Τρίτης, αποκόπτοντας το δυτικό τμήμα της νήσου και την ιστορική πόλη Λαχάινα, όπου τουλάχιστον 271 κτίσματα καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές. Υπάρχουν δεκάδες άνθρωποι που υπέστησαν εγκαύματα, εισέπνευσαν καπνό και υπέστησαν άλλους τραυματισμούς. Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης παραμένει σε εξέλιξη και χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν εσπευσμένα το νησί, είτε πήγαν σε καταφύγια ή έφυγαν από αυτό.

Στο Μάουι, οι πυροσβέστες δίνουν μάχη σε τρία διαφορετικά μέτωπα. Οι φλόγες κατέστρεψαν συνοικίες στην Κούλα, στην ορεινή περιοχή Απκάντρι ενώ απειλούν το Κιχέι, στο νότιο Μάουι.

Οι φλόγες έκαιγαν με τέτοια ένταση που τουλάχιστον δώδεκα άνθρωποι διέφυγαν στον Ειρηνικό Ωκεανό. Η αμερικανική ακτοφυλακή είπε ότι τα πληρώματά της έσωσαν 17 ανθρώπους από τη θάλασσα και εντόπισαν 40 επιζώντες στη στεριά.

Δημοφιλέστερα

To Top