Οικονομία

ΑΔΜΗΕ: Το μεγάλο στοίχημα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων ύψους 2,6 δισ. ευρώ

Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα «στοιχήματα» του ΑΔΜΗΕ κατά τα τελευταία χρόνια.

Πέραν των διεθνών διασυνδέσεων που περιλαμβάνουν έργα στρατηγικής σημασίας για την ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο της Ευρώπης, όπως ο EuroAsia Interconnector, ο Gregy Interconnector (διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου) στις οποίες συμμετέχει, ο Διαχειριστής έχει σε εξέλιξη ή στον προγραμματισμό για το άμεσο μέλλον μια σειρά διασυνδέσεων στο εσωτερικό της χώρας που αντιπροσωπεύουν επενδύσεις ύψους περί τα 2,6 δισ. ευρώ.

Διασύνδεση Κυκλάδων

Έχουν ολοκληρωθεί οι πρώτες τρεις φάσεις και βρίσκεται σε εξέλιξη η τέταρτη. Η Δ’ φάση, ύψους 524 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε το 2021 και περιλαμβάνει τη διασύνδεση των νησιών Θήρας, Μήλου, Φολεγάνδρου και Σερίφου με το ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ).

Οι συμβάσεις προμήθειας και εγκατάστασης για την καλωδιακή γραμμή Νάξου-Θήρας και τον Υποσταθμό και SVC Θήρας έχουν υπογραφεί, τα έργα βρίσκονται υπό κατασκευή και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του τρέχοντος έτους. Επίσης, το 1ο τρίμηνο του 2023 υπεγράφησαν οι συμβάσεις προμήθειας και εγκατάστασης για τις καλωδιακές γραμμές Λαυρίου-Σερίφου, Σερίφου-Μήλου, Μήλου-Φολεγάνδρου και Φολεγάνδρου-Θήρας. Ακολουθούν οι συμβάσεις προμήθειας και εγκατάστασης για τους Υποσταθμούς Σερίφου, Μήλου και Φολεγάνδρου.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα, η υποθαλάσσια γραμμή της Θήρας αναμένεται να ηλεκτριστεί το 1ο εξάμηνο του 2024 και τα υπόλοιπα νησιά εκτιμάται ότι θα διασυνδεθούν με το ΕΣΜΗΕ το 2ο εξάμηνο του 2025.

Η ολοκλήρωση της διασύνδεσης των Κυκλάδων θα δώσει τη δυνατότητα ανάπτυξης μονάδων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 332MW στα νησιά , επιτυγχάνοντας ένα πιο σταθερό, πράσινο και οικονομικό ενεργειακό μείγμα για το νησιωτικό σύμπλεγμα.

Διαβάστε τη συνέχεια στο newmoney.gr

Δημοφιλέστερα

To Top