Διεθνή

Η Πιονγκγιάνγκ λέει ότι Αμερικανός στρατιώτης λιποτάκτησε στη Β. Κορέα λόγω του ρατσισμού στον στρατό των ΗΠΑ

Η Πιονγκγιάνγκ λέει ότι Αμερικανός στρατιώτης λιποτάκτησε στη Βόρεια Κορέα για να ξεφύγει από τον ρατσιμό στον στρατό των ΗΠΑ

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επιβεβαίωση πως ο Τράβις Κινγκ κρατείται από την Πιονγκγιάνγκ

Ο αμερικανός στρατιώτης, που λιποτάκτησε τον Ιούλιο στη Βόρεια Κορέα, επεδίωξε να διαφύγει «από τις κακομεταχειρίσεις και τις φυλετικές διακρίσεις στον αμερικανικό στρατό», μετέδωσε σήμερα το κρατικό βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA παρέχοντας την πρώτη επίσημη επιβεβαίωση πως ο Τράβις Κινγκ κρατείται από την Πιονγκγιάνγκ.

«Σύμφωνα με έρευνα αρμόδιου οργάνου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, ο Τράβις Κινγκ παραδέχθηκε πως εισήλθε παράνομα στο έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας», μετέδωσε το KCNA.

Πρόκειται για την πρώτη δημόσια δήλωση της Πιονγκγιάνγκ για το θέμα αυτό από την αρχή της υπόθεσης Κινγκ. Αυτός ο αμερικανός στρατιώτης επρόκειτο να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες έπειτα από προβλήματα που είχε με τη νοτιοκορεατική δικαιοσύνη, όμως στις 18 Ιουλίου διέσχισε τα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα αφού αναμίχθηκε με μια ομάδα τουριστών που επισκέπονταν την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τα δύο κορεατικά κράτη.

«Στη διάρκεια της έρευνας, ο Τράβις Κινγκ παραδέχθηκε πως αποφάσισε να έρθει στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας εξαιτίας της αποστροφής του για την απάνθρωπη μεταχείριση και τις φυλετικές διακρίσεις στους κόλπους του αμερικανικού στρατού», μετέδωσε το KCNA.

– «Παραμένει υπό τον έλεγχο» –

Ο Τράβις Κινγκ «παραμένει υπό τον έλεγχο των στρατιωτών του Λαϊκού Στρατού της Κορέας αφού εισήλθε εσκεμμένα» σε μια βορειοκορεατική ζώνη, πρόσθεσε το πρακτορείο, επιβεβαιώνοντας για πρώτη φορά πως ο στρατιώτης βρίσκεται υπό κράτηση.

Ο Κινγκ «εξέφρασε τη βουλησή του να ζητήσει καταφύγιο στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας ή σε μια τρίτη χώρα, λέγοντας πως είναι απογοητευμένος από την ανισότητα στην αμερικανική κοινωνία», διαβεβαίωσε ακόμη το KCNA, διευκρινίζοντας πως έρευνα του καθεστώτος βρίσκεται σε εξέλιξη.

Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι συχνά επικαλούνται το ρατσισμό και άλλα κοινωνικά προβλήματα στις ΗΠΑ για να απαντήσουν σε αμερικανικές επικρίσεις. Αύριο, Πέμπτη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει για να συζητήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βόρεια Κορέα.


travis_2

Δημοφιλέστερα

To Top