Οικονομία

Wall Street: Τα πρακτικά της Fed «έντυσαν» στα κόκκινα τους δείκτες

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στη Wall Street στη συνεδρίαση της Τετάρτης, με τις απώλειες στους δείκτες να διευρύνονται μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, όπου αποτυπώθηκε η πιθανή πρόθεση του συμβουλίου να διατηρήσει την περιοριστική νομισματική πολιτική θεωρώντας πως ο πληθωρισμός παραμένει ακόμη πολύ ψηλά.

Στο ταμπλό, ο Dow Jones σημείωσε πτώση 0,52% στις 34.765 μονάδες, ο S&P 500 περιορίστηκε σε ποσοστό 0,76% στις 4.404 μονάδες και ο τεχνολογικός NASDAQ έχασε 1,15% με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 13.474 μονάδες.

Παράλληλα, η απόδοση των 10ετών ομολόγων ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση καταγράφοντας υψηλό 15 ετών, από το 4,22% στο 4,258%, που είναι το υψηλότερο νούμερο από τις 13 Ιουνίου του 2008. Ήταν δε, η πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τις αποδόσεις.

Οι επενδυτές μπορεί να μην… έπεσαν από τα σύννεφα από το περιεχόμενο των πρακτικών της συνεδρίασης του Ιουλίου, αλλά ήταν λογικό πως απογοητεύτηκαν επειδή οι ελπίδες τους πως επίκειται το τέλος του ανοδικού κύκλου περιορίστηκαν αρκετά.

Βέβαια, αυτό που έχει γίνει απολύτως σαφές, όλο το τελευταίο διάστημα, από τα μέλη του συμβουλίου είναι πως οι αποφάσεις τους θα λαμβάνονται βήμα-βήμα ανά συνεδρίαση με βάση τα στοιχεία, κάτι που σημαίνει πως το διάστημα που απομένει μέχρι το ραντεβού της 20ης Ιουλίου το τοπίο μπορεί να ανατραπεί αναλόγως και με τα μακροοικονομικά στοιχεία που θα μεσολαβήσουν. Όμως, αυτό που έγινε εκ νέου σαφές από το περιεχόμενο των πρακτικών είναι πως τουλάχιστον η πλειοψηφία των μελών της FOMC ανησυχεί για το ρυθμό αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού και δεν θα ρισκάρει εύκολα να πατήσει το οριστικό κουμπί της παύσης.

«Με τον πληθωρισμό να είναι ακόμη πολύ πάνω από τον στόχο της Επιτροπής και με την αγορά εργασίας να παραμένει σφιχτή, οι περισσότεροι συμμετέχοντες συνεχίζουν να βλέπουν σημαντικό ανοδικό ρίσκο για τον πληθωρισμό, κάτι που θα απαιτήσει περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής» επισημαίνει το κείμενο των πρακτικών.

Ο πληθωρισμός παραμένει αρκετά πάνω από το όριο-στόχο του 2% και τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύτηκαν προ ημερών έδειξαν ότι ανεκόπη η σταθερή, εδώ και μήνες, καθοδική τροχιά του δείκτη. Βέβαια, η αύξηση στα στοιχεία του Ιουλίου ήταν μικρή, από το 3% στο 3,2%, όμως ενδεχομένως να είναι αρκετή για να κάνει διστακτικά τα «γεράκια».

Το τελευταίο είναι σημαντικό δεδομένου πως τα πρακτικά αποτυπώνουν τη διχογνωμία στο συμβούλιο, καθώς η πλειοψηφία των μελών της FOMC ήθελε άνοδο των επιτοκίων, όπως και αποφσίστηκε, ενώ έτερα μέλη πρότειναν μια προσωρινή στάση αναμονής προκειμένου να διαπιστωθούν καλύτερα οι επιπτώσεις της μέχρι τώρα περιοριστικής πολιτικής στην οικονομία, όπως δηλαδή έγινε και στη συνεδρίαση του Ιουνίου. Δύο μέλη έβαλαν στο τραπέζι το ενδεχόμενο προσωρινής παύσης, ανησυχώντας για τις επιπτώσεις στην οικονομία, όμως τα «γεράκια» είχαν το πάνω χέρι. Οι πιθανότητες η αναλογία στις ψήφους να είναι λίγο-πολύ η ίδια, τον ερχόμενο μήνα, είναι μεγάλες!

Θυμίζουμε πως μετά και τη νέα μετριοπαθή αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, το εύρος των επιτοκίων βρίσκεται στο 5,25% με 5,5%, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από 22 χρόνια.

Στο μεταξύ στο επιχειρηματικό πεδίο συνεχίζεται η ροή αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου, με τις επιδόσεις των περισσότερων εταιρειών να κινούνται σε επίπεδα άνω των αναμενόμενων. Από την πορεία αυτή φαίνεται πως εξαιρούνται οι μεγάλες αλυσίδες λιανικής, που πρωταγωνιστούν στην ατζέντα της εβδομάδας. Έτσι, μετά το Home Depot χθες, απογοητευτικές ήταν οι επιδόσεις της Target σήμερα και έπονται βέβαια και τα στοιχεία του κολοσσού του κλάδου, της Walmart.

Σε επίπεδο μετοχών, οι κλάδοι του real estate και των μιντιακών εταιρειών παρουσίασαν τις μεγαλύτερες απώλειες στο δείκτη S&P 500 σε αντίθεση με τον ενεργειακό κλάδο. Αντιστοίχως στον Dow μεγαλύτερη χαμένη ήταν η μετοχή της Intel με απώλειες άνω του 3,5%.

Μεγάλες πιέσεις δέχτηκαν και οι μετοχές των κινεζικών εταιρειών, καθώς ήδη από χθες υπάρχει διάχυτος φόβος για την τροχιά αποδυνάμωσης της κινεζικής οικονομίας. Έτσι, εταιρείες όπως η Tencent, η Alibaba, η JD.com και η Baidu μέτρησαν απώλειες άνω του 2%.

Σημαντική πτώση άνω του 20% κατέγραψε και η μετοχή της εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων από το Βιετνάμ, της VinFast Auto, που θεωρήθηκε λογική διόρθωση μετά την άκρως θεαματική χθεσινή πρεμιέρα της στην αμερικανική αγορά και τον Nasdaq, οπότε και σημείωσε άλμα άνω του 250%.

Στις κερδισμένες η μετοχή της Getty Images μετά την αναβάθμιση της από την Imperial Capital και της Keurig Dr Pepper μετά την αναβάθμιση της από την UBS.

Διαβάστε περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο newmoney.gr

Δημοφιλέστερα

To Top