Διεθνή

Λιβύη: Η κυβέρνηση αρνείται πως υποσχέθηκε λιμάνι στον στρατό της Τουρκίας

Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης, η οποία έχει την έδρα της την Τρίπολη και αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, διέψευσε χθες Πέμπτη πως προχώρησε στην εκχώρηση των δικαιωμάτων πολιτικού λιμανιού στρατηγικής συμμαχίας, ή ότι ενέκρινε τη χρήση του ως στρατιωτικής βάσης ξένων δυνάμεων.

«Αυτό που λέγεται για την παραχώρηση από το κράτος ή την εξουσιοδότηση της αξιοποίησης του λιμανιού της Χομς ως ξένης ναυτικής βάσης είναι λαθεμένο και ανυπόστατο», τόνισε ο Μοχάμεντ Χαμούντα, εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Αμπντελχαμίντ Ντμπάιμπα.

Έκανε τη δήλωση αυτή στο λιμάνι της Χομς, έχοντας στο πλευρό του τον αρχηγό του γενικού επιτελείου ναυτικού της Λιβύης, τον Νουρεντίν ελ Μπούνι, και τον διευθυντή του οργανισμού λιμένων και θαλάσσιων μεταφορών, τον Μοχάμεντ ελ Σιουίουι.

Αντιδρούσε στις κινητοποιήσεις εκατοντάδων κατοίκων της παραθαλάσσιας πόλης, περίπου 120 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, που κατηγορούν τις αρχές ότι θέλουν να παραχωρήσουν μέρος του πολιτικού λιμανιού στην Τουρκία, σύμμαχο της κυβέρνησης Ντμπάιμπα, για στρατιωτικούς σκοπούς.

Από την Κυριακή ως χθες Πέμπτη το πρωί, έβαλαν φωτιά σε ελαστικά, απέκλεισαν δρόμους κι εμπόδισαν την πρόσβαση σε αυτό το καίριας σημασίας εμπορικό λιμάνι, όπως κατέγραψαν βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Καλώντας σε αυτοσυγκράτηση, ο κ. Χαμούντα προειδοποίησε εναντίον κάθε «ενέργειας που βλάπτει το δημόσιο συμφέρον», προσθέτοντας πως αυτές «εκθέτουν τους δράστες στον κίνδυνο ποινικών διώξεων».

Ο πρωθυπουργός Ντμπάιμπα δίνει «μεγάλη σημασία» σε αυτό το εμπορικό λιμάνι, για το οποίο υπάρχουν σχέδια ανάπτυξης ώστε να αυξηθούν οι ανταλλαγές «με άλλα κράτη», διαβεβαίωσε.

Το λιμάνι της Χομς, από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα της Λιβύης, μπορεί να υποδέχεται ένα εκατομμύριο τόνους εμπορευμάτων σε ετήσια βάση. Μαζί με αυτό στη Μισράτα, ανατολικότερα, θεωρείται εγκατάσταση στρατηγικής σημασίας.

Οι διαδηλώσεις στην πόλη επισκιάστηκαν από τις αιματηρές εχθροπραξίες τη Δευτέρα και την Τρίτη ανάμεσα σε δυο ισχυρές ένοπλες ομάδες στην Τρίπολη (δυτικά), τις χειρότερες εδώ κι έναν χρόνο, οι οποίες άφησαν πίσω 55 νεκρούς και 146 τραυματίες.

Η χώρα της βόρειας Αφρικής, πλούσια σε πετρέλαιο, παραμένει βυθισμένη στο χάος μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, υπονομευμένη από τον διχασμό ανατολής και δύσης.

Δυο κυβερνήσεις διεκδικούν την εξουσία: αυτή στην Τρίπολη υπό τον κ. Ντμπάιμπα και μια δεύτερη, στην ανατολή, που υποστηρίζεται από τον ισχυρό στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλέστερα

To Top