Διεθνή

Νίγηρας: Η «μετάβαση» δεν θα υπερβεί «τα 3 χρόνια»

Ο νέος ισχυρός άνδρας του Νίγηρα, ο στρατηγός Αμπντουραμάν Τσιανί, ο οποίος κατέλαβε την εξουσία με το στρατιωτικό πραξικόπημα του περασμένου μήνα, δήλωσε χθες Σάββατο ότι η περίοδος «μετάβασης» δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα τρία χρόνια, προειδοποιώντας ταυτόχρονα εναντίον ξένης στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα.

«Φιλοδοξία μας δεν είναι η κατάσχεση της εξουσίας», είπε ο στρατηγός Τσιανί κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού του διαγγέλματος, διαβεβαιώνοντας πως η μετάβαση «δεν θα υπερβεί τα τρία χρόνια».

«Αν γίνει επίθεση εναντίον μας, δεν θα είναι υγιεινός περίπατος όπως πιστεύουν ορισμένοι», προειδοποίησε ταυτόχρονα, μια μέρα μετά την ανακοίνωση περιφερειακού οργανισμού πως είναι έτοιμος να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση.

Στο διάγγελμα, διάρκειας περίπου δώδεκα λεπτών, ο στρατηγός Τσιανί ανήγγειλε ακόμη την έναρξη «εθνικού διαλόγου», διάρκειας τριάντα ημερών, για να καταρτιστούν «προτάσεις» ώστε να μπουν τα θεμέλια νέου Συντάγματος.

Το διάγγελμα του επικεφαλής της χούντας έγινε μετά την επίσκεψη στη Νιαμέ, νωρίτερα χθες, αντιπροσωπείας της Οικονομικής Κοινότητας Κρατών της Δυτικής Αφρικής (CEDEAO στα γαλλικά, ECOWAS στα αγγλικά), με σκοπό να επιδιωχθεί ειρηνική διευθέτηση της κρίσης.

«Η CEDEAO ετοιμάζεται να επιτεθεί στον Νίγηρα δημιουργώντας στρατό κατοχής σε συνεργασία με ξένο στρατό», πρόσθεσε ο στρατηγός Τσιανί, χωρίς να διευκρινίσει στις ένοπλες δυνάμεις ποιας χώρας αναφερόταν.

Κατήγγειλε εξάλλου για ακόμη μια φορά τις «παράνομες» και «απάνθρωπες» κυρώσεις του περιφερειακού οργανισμού.

Από την 30ή Ιουλίου, ο Νίγηρας υφίσταται βαριές οικονομικές και εμπορικές κυρώσεις από τη CEDEAO, η οποία αξιώνει την αποκατάσταση στην εξουσία του ανατραπέντα προέδρου Μοαμέντ Μπαζούμ. Αυτός ο τελευταίος παραμένει κρατούμενος των στρατιωτικών αφότου έγινε το πραξικόπημα, την 26η Ιουλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλέστερα

To Top