Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δανία και Ολλανδία έτοιμες να παραχωρήσουν στον Ζελένσκι F-16

Η Ολλανδία και η Δανία ανακοίνωσαν ότι θα προμηθεύσουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία όταν θα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την μεταφορά τους, δήλωσε την Κυριακή ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε καθώς ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέπτεται την χώρα του.

Ο Ρούτε είπε ότι η Ολλανδία διαθέτει συνολικά 42 F-16, αλλά ότι είναι πολύ νωρίς να πει αν θα παραχωρηθούν όλα.

Η Δανία θα δωρήσει πάντως 19 μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, όπως δήλωσε δήλωσε σήμερα, η πρωθυπουργός της χώρας Μέτε Φρεντέρικσεν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι, ο οποίος χαρακτήρισε την συμφωνία «ιστορική», είπε ότι ο ακριβής αριθμός των αεροσκαφών θα συζητηθεί «λίγο αργότερα».

Τον Μάιο ο απερχόμενος Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε είχε δηλώσει ότι η Ολλανδία σκεφτόταν σοβαρά να παραδώσει στην Ουκρανία F-16, αλλά δεν ήταν σαφές πόσα θα είχε διαθέσιμα και πότε.

Πρόκειται για την πρώτη πραγματική δέσμευση που αφορά την προμήθεια F-16 στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, η οποία πραγματοποιείται λίγες ημέρες αφότου οι ΗΠΑ ενέκριναν την πιθανή παράδοση αυτού του τύπου μαχητικών από την Ολλανδία και την Δανία.

Η Ολλανδία και η Δανία τους τελευταίους μήνες έχουν ηγηθεί διεθνών προσπαθειών να εκπαιδευτούν Ουκρανοί πιλότοι στον χειρισμό των F-16 και τελικώς να παραδοθούν στην χώρα τα μαχητικά αυτού του τύπου για να την βοηθήσουν να αντιμετωπίσει την υπεροχή της Ρωσίας σε αυτό τον τομέα.

Το Σάββατο, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ δήλωνε ότι η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων στον χειρισμό των F-16 έχει ξεκινήσει, αλλά θα χρειαστούν τουλάχιστον έξι μήνες και πιθανόν περισσότερος χρόνος. Ο Ρέζνικοφ επισήμανε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι οι έξι μήνες εκπαίδευσης θεωρούνται το ελάχιστο για τους πιλότους, αλλά δεν είναι ακόμη γνωστό πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την εκπαίδευση των μηχανικών αεροσκαφών.

Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί στην Δανία και στην Ρουμανία, όπως έχουν πει αξιωματούχοι από μια συμμαχία 11 χωρών.

Η Ουκρανία, η οποία αναμένει ότι πολλές δεκάδες πιλότοι της θα εκπαιδευτούν σε αυτό τον τύπο των μαχητικών, αλλά δεν περιμένει πως θα μπορέσει να τα χρησιμοποιήσει αυτό το φθινόπωρο ή τον χειμώνα.

Χθες ο Ζελένσκι βρισκόταν στην Σουηδία, όπου είχε συνομιλίες για την πιθανότητα να προμηθευτεί η χώρα του μαχητικά τύπου Gripen.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλέστερα

To Top