Ελλάδα

Κικίλιας: Τα μέτρα που αποφάσισε η διυπουργική για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση αλλά και την πρόληψη των πυρκαγιών ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Το τελευταίο 24ωρο ξέσπασαν 53 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, με τις περισσότερες να είναι στην Αλεξανδρούπολη και την Εύβοια, ανέφερε αρχικά. Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι δύσκολο, λόγω των καιρικών συνθηκών, είπε ο υπουργός.

Η έκτακτη διϋπουργική σύσκεψη που είχε γίνει νωρίτερα έλαβε τα παρακάτω μέτρα:

* Απαγόρευση πρόσβασης σε ορεινούς όγκους της Αττικής, της Βοιωτίας, της Εύβοιας, της Καβάλας και της Θεσσαλονίκης έως το πρωί της Τετάρτης 23 Αυγούστου.

* Απαγόρευση οποιαδήποτε δραστηριότητας σε εξωτερικούς χώρους.

* Αυστηρή εφαρμογή του 112.

* Αξιοποίηση κάθε δυνατό μέσο, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

H δήλωση του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας:

«Οι τελευταίες 48 ώρες, όπως δυστυχώς και το επόμενο 48ωρο, αποδεικνύονται εξαιρετικά κρίσιμες λόγω των θυελλωδών ανέμων και υψηλών θερμοκρασιών που δημιουργούν εκτεταμένα πύρινα μέτωπα, καθώς οι εστίες δεν μπορούν να τεθούν εύκολα υπό έλεγχο.

Από χθες τα μεσάνυχτα εκδηλώθηκαν 53 δασικές πυρκαγιές και μόνο στον Έβρο 14 διαφορετικές εστίες.

Η κατάσταση στην Αλεξανδρούπολη και τη Δαδιά, καθώς και οι μεγάλες φωτιές που εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα σε Εύβοια, Καβάλα, Βοιωτία, Κομοτηνή είναι πολύ δύσκολες.

Ως εκ τούτου, πραγματοποιήθηκε έκτακτη διυπουργική σύσκεψη με τους συναδέλφους υπουργούς Επικρατείας, Περιβάλλοντος, Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας, τους επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛΑΣ, και του Λιμενικού, καθώς και του Διοικητή της ΕΥΠ.»

Αποφασίστηκε:

Πρώτον, απαγόρευση πρόσβασης σε ορεινούς όγκους και περιαστικά δάση με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Καβάλα και Θεσσαλονίκη, τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη στις 8 το πρωί.

Δεύτερον, αύξηση και παρουσία περιπόλων ανδρών των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλες τις παραπάνω περιοχές και σε περιοχές υψηλού κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιάς.

Τρίτον, απαγόρευση οποιασδήποτε δραστηριότητας από τους πολίτες σε εξωτερικούς χώρους που θα μπορούσε να προκαλέσει κίνδυνο πυρκαγιάς.

Τέταρτον, αυστηρή εφαρμογή των οδηγιών εκκένωσης του 112, καθώς είναι πολύ μεγάλος ο κίνδυνος εγκλωβισμού και συνακόλουθα, απώλειας ζωής.

Και πέμπτον, αν κριθεί απαραίτητο, θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατό μέσο, προκειμένου να ενισχυθεί η προσπάθεια που καταβάλλουν όλες οι εμπλεκόμενες, επιχειρησιακά, δυνάμεις

Δημοφιλέστερα

To Top