Διεθνή

Νίγηρας: Εξουσιοδοτεί τους στρατούς της Μπουρκίνα Φάσο και του Μάλι να επέμβουν «σε περίπτωση επίθεσης»

Οι στρατιωτικοί οι οποίοι κατέλαβαν την εξουσία στον Νίγηρα πριν από σχεδόν έναν μήνα, την 26η Ιουλίου, ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη ότι εξουσιοδότησαν τις ένοπλες δυνάμεις δυο γειτονικών κρατών, της Μπουρκίνα Φάσο και του Μάλι, να επέμβουν στο έδαφός τους «σε περίπτωση επίθεσης».

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Μπουρκίνα Φάσο και του Μάλι, αντίστοιχα η Ολιβιά Ρουαμπά και ο Αμπντουλαγέ Ντιόπ, επισκέφθηκαν χθες τη Νιαμέ, όπου έγιναν δεκτοί από τον νέο ισχυρό άνδρα του Νίγηρα, τον στρατηγό Αμπντουραμάν Τσιανί.

«Εξήραν» την υπογραφή διαταγμάτων που «εξουσιοδοτούν τις δυνάμεις άμυνας και ασφάλειας της Μπουρκίνα Φάσο και του Μάλι να επέμβουν στην επικράτεια του Νίγηρα σε περίπτωση επίθεσης», σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που διάβασε ο Ουμαρού Ιμπραήμ Σιντί, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ του Νίγηρα.

Τις δύο χώρες –οι οποίες, όπως ακριβώς και ο Νίγηρας, είναι αντιμέτωπες με αέναα επαναλαμβανόμενες και πολυαίμακτες επιθέσεις τζιχαντιστών τα τελευταία χρόνια– κυβερνούν επίσης στρατιωτικοί, μετά τα πραξικοπήματα την περίοδο μεταξύ του 2020 και του 2022.

Αμέσως μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου στη Νιαμέ, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στις νέες αρχές του Νίγηρα, ειδικά όταν η Οικονομική Κοινότητα Κρατών της Δυτικής Αφρικής (CEDEAO στα γαλλικά, ECOWAS στα αγγλικά) απείλησε να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση για να αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη.

Ουαγκαντούγκου και Μπαμακό προειδοποίησαν τότε τη CEDEAO ότι θα εκλάβουν οποιαδήποτε επέμβαση στον Νίγηρα ως «κήρυξη πολέμου» εναντίον τους, κάτι που επανέλαβαν οι ΥΠΕΞ τους χθες.

Ο στρατηγός Τσιανί από την πλευρά του διεμήνυσε το Σάββατο πως η όποια στρατιωτική επιχείρηση δεν θα είναι ο «υγιεινός περίπατος» που «πιστεύουν ορισμένοι».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλέστερα

To Top