Ελλάδα

Σαρώνουν οι κεραυνοί σε Αττική, Εύβοια, Κυκλάδες – Τι πρέπει να προσέχετε

«Μάχη» για να μην ενεργοποιηθούν εκ νέου τα πύρινα μέτωπα που βρίσκονται σε ύφεση μετά τις μεγάλες φωτιές που έκαψαν τις τελευατίες ημέρες τη χώρα –  αλλά και να μην προκληθούν νέες εστίες –  συνεχίζουν να δίνουν πυροσβεστική υπηρεσία και εθελοντές. 

Σήμερα καταγράφεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα στην Ελλάδα με επίκεντρο την Αττική, την Εύβοια και τα νησιά των Κυκλάδων, η οποία μάλιστα έχει προκαλέσει εστίες πυρκαγιών. Το εντυπωσιακό δε είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις είναι «ξηρή», δεν συνοδεύεται δηλαδή από βροχή.

Φωτιές απο κεραυνούς: Μέσα σε μία ώρα έπεσαν 270 κεραυνοί σε Βάρη-Βουλιαγμένη -Προκάλεσαν φωτιά σε έξι σημεία

Ένα μικρό ποσοστό  πυρκαγιών προκαλείται από φυσικά αίτια, όπως κεραυνοί. 

Στην Αττική σημειώνονται από τα ξημερώματα καταιγίδες, κυρίως στα νότια τμήματα, συνοδευόμενες από έντονη κεραυνόπτωση που προκάλεσε έξι νέες εστίες σε δασικές περιοχές σε διάσπαρτα σημεία σε Βάρη, Βούλα, Κορωπί και σε δύσβατη περιοχή στην περιοχή του Βαρνάβα. Οι πυρκαγιές τέθηκαν υπό έλεγχο από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και πιθανολογείται ότι προκλήθηκαν λόγω της έντονης κεραυνικής δραστηριότητας που εκδηλώθηκε στην περιοχή. Στα σημεία επιχείρησαν 30 πυροσβέστες με 15 οχήματα.

Αυτή την στιγμή η έντονη κεραυνική δραστηριότητα καταγράφεται μεταξύ Άνδρου και Νότιας Εύβοιας, όπως καταγράφεται και στον χάρτη που ακολουθεί. 


keraunoi-foties

Τι προσέχουμε – Πώς αντιδρούμε 

-Βγαίνουμε αμέσως από θάλασσα

-Μακριά από πλαζ και χώρους που έλκουν τους κεραυνούς όπως δέντρα και δασικές εκτάσεις
-Σε περίπτωση που βρεθείτε σε χώρους θα αντιληφθείτε μερικά δευτερόλεπτα πριν την εκδήλωση του κεραυνού την λάμψη πρώτα και μετά τον κρότο από τον κεραυνό.

Μία μέση αστραπή μεταφέρει ενέργεια πάνω από μισό δισεκατομμύριο joule, όση περίπου παράγει ένας σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε ένα δευτερόλεπτο. Η θερμοκρασία στην περιοχή όπου δημιουργείται η αστραπή αγγίζει θερμοκρασίες υψηλότερες κι από αυτές που επικρατούν στην επιφάνεια του ήλιου.

Σε εξέλιξη  οι φωτιές σε Γραμματικό και Βαρνάβα και Μαραθώνα – Ξεκίνησαν από κεραυνό 

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη είναι φωτιές  σε Γραμματικό, Βαρνάβα και Μαραθώνα που κατά πληροφορίες προκλήθηκαν από κεραυνό. 

Δημοφιλέστερα

To Top