Διεθνή

Μακρόν: Στον κίνδυνο «αποδυνάμωσης» της Ευρώπης και της Δύσης αναφέρθηκε ο Γάλλος πρόεδρος

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε σήμερα για τον «κίνδυνο αποδυνάμωσης» της Ευρώπης και της Δύσης στο υφιστάμενο διεθνές πλαίσιο.

Το πλαίσιο αυτό «έχει μάλλον σκληρύνει», «περιπλέκεται» και «ενέχει τον κίνδυνο αποδυνάμωσης της Δύσης και πιο ειδικά της Ευρώπης μας», δήλωσε ο Μακρόν μιλώντας στους Γάλλους πρεσβευτές που βρίσκονται στο Παρίσι για την ετήσια συνάντησή τους, αναφερόμενος κυρίως «στην ανάδυση (νέων) μεγάλων, διεθνών δυνάμεων».

Παράλληλα ο Γάλλος πρόεδρος «χαιρέτισε» το έργο των Γάλλων διπλωματών οι οποίοι εργάζονται σε δύσκολες συνθήκες, κάνοντας ειδική αναφορά στην κατάσταση στον Νίγηρα.

«Η Γαλλία και οι διπλωμάτες είναι αντιμέτωποι τους τελευταίους μήνες με καταστάσεις σε κάποιες ιδιαίτερα δύσκολες χώρες, είτε πρόκειται για το Σουδάν όπου η Γαλλία ήταν υποδειγματική, ο Νίγηρας αυτή τη στιγμή και χαιρετώ τον συνάδελφό σας και τους συναδέλφους σας που μας ακούν από το πόστο τους», τόνισε ο Μακρόν.

Οι στρατιωτικοί κατέλαβαν την εξουσία στον Νίγηρα στις 26 Ιουλίου και έκτοτε κρατούν τον ανατραπέντα πρόεδρο της χώρας Μοαμέντ Μπαζούμ. Το Εθνικό Συμβούλιο για τη Διαφύλαξη της Πατρίδας με επικεφαλής του τον στρατηγό Αμπντουλραχμάν Τσιανί ζήτησε την Παρασκευή από τον Γάλλο πρεσβευτή στη Νιαμέι, τον Σιλβέν Ιτέ, να αποχωρήσει από τη χώρα μέσα σε 48 ώρες.

Ωστόσο το Παρίσι επιμένει ότι δεν αναγνωρίζει το στρατιωτικό καθεστώς. «Οι πραξικοπηματίες δεν έχουν νομιμοποίηση» για να ζητήσουν την αποχώρηση του πρεσβευτή, ανακοίνωσε την Παρασκευή το βράδυ το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σήμερα ο Μακρόν δήλωσε εκ νέου ότι ο πρεσβευτής θα παραμείνει στον Νίγηρα, ενώ επανέλαβε τη στήριξη του Παρισιού προς τον Μπαζούμ, την απόφαση του οποίου να μην παραιτηθεί έχει χαρακτηρίσει γενναία.

«Ούτε πατερναλισμός ούτε αδυναμία διότι διαφορετικά δεν θα είμαστε πουθενά», υπογράμμισε επίσης ο Γάλλος πρόεδρος, ζητώντας από τις χώρες του Σαχέλ να ακολουθήσουν μια «υπεύθυνη πολιτική» στο θέμα.

«Η αδυναμία που κάποιοι έδειξαν απέναντι στα προηγούμενα πραξικοπήματα τροφοδότησε περιφερειακές τάσεις. Υπάρχει επιδημία πραξικοπημάτων σε όλο το Σάχελ», σημείωσε.

Δημοφιλέστερα

To Top