Ελλάδα

Φωτιά στη Βοιωτία – Μονή Οσίου Λουκά: Ανοικτός για τους επισκέπτες ο χώρος

Συνεχίζονται τα έργα αποκατάστασης στο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO μετά τη μεγάλη πυρκαγιά στη Βοιωτία. Ελεύθεροι και ασφαλείς να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις της Ιεράς Μονής του Οσίου Λουκά είναι οι επισκέπτες, Έλληνες και ξένοι, δήλωσε ο Ηγούμενος του Βυζαντινού Μοναστηριού πατέρας Σεραφείμ.

Ήδη από τη Δευτέρα είναι καθαρισμενοι όλοι οι χώροι και επισκέψιμοι για όλους, πλην του τμήματος μπροστά στο ημικατεστραμένο κτιριο που ήταν το κελί του αείμνηστου Ηγουμενου Παπα-Ιωασαφ.Κατα τις πληροφορίες και οι τέσσερις τοίχοι είναι σε καλή κατάσταση και μπορεί εύκολα να αποκατασταθεί και αυτό μετα απο μελέτη.

Πολλοί επισκεσκεπτες βρέθηκαν σήμερα σε όλους τους χώρους, κυρίως στο ναό, εκκλησια Παναγίας, Κρύπτη Αγίας Βαρβάρας, αναπαλαιωμενα κελιά και κελάρια, περίβολο με καλντερίμια.


asios__1_


asios__3_


asios__4_


asios__5_

Στον χώρο κάτω από τον γερο-πλάτανο, η θέα από εκεί προς την ελαιόφυτη Λάκα και τον Ελικώνα δεν υπάρχει μετά τις φωτιές. 

Ενημερωτική συνάντηση με τον Ηγούμενο πατέρα Σεραφείμ είχε σήμερα αντιπροσωπεία από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με επικεφαλής τον αναπληρωτή Καθηγητή Αντισεισμικής Χαράλαμπο Μουζάκη, το Εργαστήριο του οποίου έχει εγκαταστήσει προ ετών ειδικό σύστημα διαδικτυακής καταγραφής σεισμικής δραστηριότητας από τον Ναο.

Για τους αρμόδιους, πρώτο μέλημα φαινεται να ειναι η αποκατάσταση μικροζημιών σε ενα απο τα WC και καποιων φραχτων, ενω από τα μεγαλύτερα έργα που αφορούν στον περιβαλλοντα χώρο είναι η ταχεία μελέτη και εκτέλεση έργων για αποφυγή αποσάθρωσης του επικλινους εδαφους καθως καηκαν ολα τα ελαιόδεντρα και οι αμυγδαλιές όπως και αυτοφυεί θάμνοι.

Απαραίτητη καθίσταται η χάραξη αντιπυρικών ζωνων και μετρων σε κεντρικο επίπεδο για αποκατασταση του φυσικου περιβαλλοντος για το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.


asios__6_


asios__7_

Το καλύτερα διατηρημένο μοναστηριακό συγκρότημα της μεσοβυζαντινής περιόδου

Η Μονή Οσίου Λουκά, στη δυτική πλαγιά του Όρους Ελικών, κάτω από την ακρόπολη του Αρχαίου Στείριου, είναι το καλύτερα διατηρημένο μοναστηριακό συγκρότημα της μεσοβυζαντινής περιόδου στην Ελλάδα. Αποτελείται από το σύμπλεγμα δύο εκκλησιών, τη μονή της Παναγίας και το Καθολικό του Οσίου Λουκά, που πλαισιώνονται από κελιά και βοηθητικά κτίσματα.

Δημοφιλέστερα

To Top