Ελλάδα

Οι Αμερικανοί θα φέρουν 1,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα μέσα στο 2023

Μπορεί οι Ευρωπαίοι να αποτελούν την κύρια δεξαμενή εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα, ωστόσο τη μεγάλη διαφορά και με το παραπάνω φέτος σε αφίξεις και έσοδα για τους ελληνικούς προορισμούς την κάνει η αμερικανική αγορά. Οι Αμερικανοί, οι οποίοι, ούτως ή άλλως, αποτελούν την τέταρτη μεγαλύτερη τουριστική αγορά για τη χώρα μας, μετά τους Γερμανούς, τους Βρετανούς και τους Γάλλους, εξελίσσονται φέτος στο μεγάλο ατού του ελληνικού τουρισμού, σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Σε τέτοιον βαθμό μάλιστα που οι εκτιμήσεις για τις τουριστικές εισπράξεις από τις ΗΠΑ το 2023 ανεβάζουν τον πήχη για πρώτη φορά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ακόμη και στα πέριξ του 1,5 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τις επιδόσεις της «χρυσής» χρονιάς του 2019.


161547286_l

Eίναι σημαντικό πως η χώρα μας υποστηρίζει τα πρωτόκολλα και τα μέτρα, τα οποία, σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες, θα βοηθήσουν στο να νιώσουν οι τουρίστες ασφαλείς

Αντίστοιχα και οι αφίξεις των Αμερικανών στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», είτε με απευθείας πτήσεις είτε με ενδιάμεσους σταθμούς, έχουν ξεπεράσει έως και τον Ιούλιο για πρώτη φορά τους 640.000 επιβάτες, σχεδόν διπλάσιους σε σύγκριση με το 2022 και κατά 67% αυξημένους έναντι του 2019, ενώ ήδη τα πλάνα των ξένων αεροπορικών παραπέμπουν σε επέκταση δρομολογίων, προγραμματίζοντας νωρίτερα για τη σεζόν του 2024 τις απευθείας συνδέσεις της Αθήνας με μεγάλα αμερικανικά αεροδρόμια.

Και δεν είναι μόνο ο τουρισμός: το δολάριο… καλωσορίζει πλέον και το εγχώριο real estate, με το ενδιαφέρον από την άλλη άκρη του Ατλαντικού για αγορές ακινήτων στην Αθήνα αλλά και σε δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς να βαίνει αυξανόμενο, πρωτίστως από ομογενείς αλλά όχι μόνο.

Τα ελληνικά ακίνητα έχουν γίνει στη δεδομένη συγκυρία πιο ελκυστικά για υποψηφίους αγοραστές από τις ΗΠΑ, απόρροια των ενισχυμένων τουριστικών επιδόσεων αλλά και της πιο εύκολης πρόσβασης με επιπλέον αεροπορικές συνδέσεις με το «Ελευθέριος Βενιζέλος».


Screenshot_1

Επέκταση δρομολογίων

Πράγματι, η αγορά των ΗΠΑ παραμένει και φέτος για το κεντρικό αεροδρόμιο της χώρας η μεγαλύτερη αγορά ξένων για την πρωτεύουσα, σχεδόν διπλάσια σε μέγεθος από τη δεύτερη, που είναι το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι αφίξεις Αμερικανών μέσω ενδιάμεσου σταθμού, π.χ. των μεγάλων κόμβων όπως Φρανκφούρτη, Λονδίνο, Αμστερνταμ, Παρίσι κ.τ.λ., έχουν και τη μερίδα του λέοντος σε σύγκριση με τις απευθείας πτήσεις. Και οι τελευταίες, όμως, παρουσιάζουν φέτος εντυπωσιακή πορεία, με περαιτέρω προοπτικές για την επόμενη σεζόν από τις αμερικανικές εταιρείες American, Delta και United Airlines, πέραν της Emirates, η οποία είναι και η μοναδική που διατηρεί το δρομολόγιο Αθήνας – Νέας Υόρκης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Σε ό,τι αφορά την απευθείας κίνηση από και προς την Αμερική (Ελληνες και ξένοι, αφίξεις και αναχωρήσεις) φέτος, έχει ξεπεράσει στο επτάμηνο το μισό εκατομμύριο επιβάτες, αυξημένη κατά 11% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022 και 63% σε σύγκριση με το 2019 και έπεται συνέχεια για το 2024, αν ληφθεί υπόψη ο προγραμματισμός των αεροπορικών για την επόμενη χρονιά: Ενδεικτικά:

Δημοφιλέστερα

To Top