Οικονομία

Συνεχίζεται το θετικό momentum στη Wall Street – Τέταρτη ημέρα κερδών

Πολύ κοντά στην ανατροπή και στην κάλυψη των απωλειών του μήνα βρίσκεται πλέον η Wall Street, αρκεί να διατηρήσει και αύριο την ανοδική δυναμική της. Πάντως, με τη συμπλήρωση ενός τετραήμερου σερί κερδών, οι δείκτες προσπαθούν να στείλουν θετικό σήμα για τη διάθεση των επενδυτών ενόψει της κρίσιμης φθινοπωρινής περιόδου.

Στο ταμπλό, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,11% στις 34.890 μονάδες, ο S&P 500 ανέβηκε κατά 0,38% στις 4.514 μονάδες και ο Nasdaq διευρύνθηκε σε ποσοστό ύψους 0,54% που αποδείχτηκε αρκετό για να τον επαναφέρει πάνω από το ψυχολογικό όριο των 14.000 μονάδων, στις 14.019.

Στις αγορές ομολόγων, οι αποδόσεις συνέχισαν να διορθώνουν με την απόδοση του 10ετούς, ενδεικτικά, να πέφτει κι άλλο στο 4,116%.

Με τους επενδυτές να μετρούν πλέον αντίστροφα το χρόνο για το επόμενο ραντεβού της Fed, στις 20 Σεπτεμβρίου, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη ροή των στοιχείων που θα καθορίσουν τις ισορροπίες δυνάμεων στο συμβούλιο.

Παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός παραμένει ψηλά, πάνω από το όριο του 2%, αφήνοντας περιθώρια για νέες αυξήσεις επιτοκίων, όπως προειδοποίησε προ ημερών στο Τζάκσον Χολ και ο ίδιος ο Τζερόμ Πάουελ, το συμβούλιο δεν θα μπορέσει να αγνοήσει εύκολα τα αυξανόμενα σημάδια αποδυνάμωσης της οικονομίας και της αγοράς εργασίας.

Οι επενδυτές το γνωρίζουν και γι’ αυτό το χρηματιστήριο αντέδρασε θετικά στο μπαράζ των νεότερων απογοητευτικών στοιχείων από το μέτωπο της οικονομίας, που δείχνουν ότι οι αντοχές της έχουν αρχίσει να κάμπτονται σε ένα περιβάλλον αυστηρής περιοριστικής νομισματικής πολιτικής.

Σήμερα, για παράδειγμα, ανακοινώθηκαν τα νέα στοιχεία για τις προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα που έδειξαν ότι οι νέες θέσεις εργασίας σε μόλις 177.000 τον Αύγουστο έναντι 371.000 τον Ιούλιο. Πρόκειται για επίδοση πολύ χαμηλότερη από τις προβλέψεις των αναλυτών που περίμεναν μεν πτώση, αλλά γύρω στις 200.000.

Παράλληλα, η τελική μέτρηση για τους ρυθμούς ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο έδειξε πως το ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 2,1% σε ετήσια βάση, που μεταφράζεται σε πτωτική αναθεώρηση από την αρχική εκτίμηση του 2,4%.

Είχε προηγηθεί, μία ημέρα πριν, η αποδυνάμωση των επιπέδων καταναλωτικής εμπιστοσύνης και η καθίζηση στον όγκο των κενών θέσεων εργασίας, ενώ η εβδομάδα θα κλείσει την Παρασκευή με τα νεότερα στοιχεία για το δείκτη PMI και βέβαια την κομβικής σημασίας μηνιαία έκθεση για την απασχόληση.

«Η αποδυνάμωση των οικονομικών στοιχείων μειώνει την πίεση στις αποδόσεις των ομολόγων, κάτι που αντιστοίχως βοηθά τις μετοχές» επεσήμανε, μιλώντας στο CNBC ο Sonu Varghese της Carson Group, εξηγώντας πως στο περιβάλλον αυτό, όπου η αγορά αγωνιά για τη Fed και τα επιτόκια, τα… αρνητικά οικονομικά νέα μπορεί τελικά να λειτουργήσουν ως θετικά νέα.

Σε επίπεδο μετοχών σημαντική δυναμική είχαν και σήμερα οι τεχνολογικές μετοχές. Ξεχώρισαν ειδικά η Nvidia, αλλά και η Apple, η μετοχή της οποίας ενισχύεται από χθες λόγω και της θετικής αντίδρασης των επενδυτών στην ανακοίνωση της εκδήλωσης που θα διεξαχθεί στις 12 Σεπτεμβρίου για την παρουσίαση του νέου iPhone 15. Μάλιστα, η μετοχή της Apple έλαβε ώθηση και από την επιβεβαίωση της σύστασης «buy» από την Citigroup.

Η μετοχή της Tesla ήταν από τις εξαιρέσεις χάνοντας έδαφος στη σημερινή συνεδρίαση, όμως συνολικά για την εβδομάδα η άνοδος της ξεπερνά το 7%, καλύπτοντας έτσι τις απώλειες που είχε καταγράψει στο πρώτο μισό του μήνα.

Στον δείκτη S&P 500 στους κερδισμένους κλάδους για την ημέρα, αλλά και για το μήνα συνολικά, είναι ο ενεργειακός αντανακλώντας την ανάκαμψη και των πετρελαϊκών τιμών στις διεθνείς αγορές. Με όχημα μετοχές όπως της APA και της Marathon Petroleum, τα μηνιαία κέρδη για τον κλάδο ξεπερνούν το 1%.

Στις χαμένες της συνεδρίασης ξεχώρισε η μετοχή της Hewlett-Packard που έχασε περίπου 8%, όπως και της μετοχής της Brown-Forman (της μητρικής της φίρμας Jack Daniel’s), καθώς οι επενδυτές απογοητεύτηκαν από τα κατώτερα των αναμενόμενων επιδόσεων τους για το τρίμηνο. Αντιστοίχως, το αδύναμο guidance για το τρίτο τρίμηνο έφερε σημαντικές απώλειες τόσο στη μετοχή της τεχνολογικής Box όσο και της εταιρείας ημιαγωγών Ambarella.

Δημοφιλέστερα

To Top