Ελλάδα

Λιμενικό: Ακόμα 80 παράνομοι μετανάστες εντοπίστηκαν στην Κύθνο – Συνολικά 266 έχουν διασωθεί σε μια ημέρα

Πάνω από 250 παράνομοι μετανάστες έχουν διασωθεί από το Λιμενικό από χθες σε συνολικά έξι επιχειρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε ελληνικά νησιά, ενώ στο πλαίσιο των ίδιων επιχειρήσεων έχουν συλληφθεί 7 διακινητές.

Τελευταίο περιστατικό που έφερε την κινητοποίηση των ελληνικών αρχών έλαβε χώρα στην Κύθνο. Τις πρωινές ώρες σήμερα, οι Λιμενικές Αρχές Κύθνου, Τήνου, Μήλου και Κέας τέθηκαν σε συναγερμό για ύπαρξη σκάφους σε δυσχερή θέση με αλλοδαπούς επιβαίνοντας, στη θαλάσσια περιοχή του όρμου «Μυρσινιά» βορειοδυτικά της Κύθνου. Επί τόπου έσπευσαν τρία Περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., δύο ιδιωτικά σκάφη καθώς και ένα Περιπολικό όχημα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ από ξηράς, προς παροχή συνδρομής.

Οι συνολικά ογδόντα (80) αλλοδαποί (66 άνδρες, 06 γυναίκες και 06 παιδιά), μετεπιβιβάστηκαν από το ιστιοφόρο σκάφος σε δύο Περιπολικά σκάφη με τη συνδρομή ιδιωτικού σκάφους και οδηγήθηκαν με ασφάλεια στον λιμένα Μέριχα της Κύθνου, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκαν με το «ΜΑΚΕΔΩΝ» Ν.Π. 9142 στο Λαύριο.

Στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Λαυρίου σε συνεργασία με την Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων, συνελήφθησαν εκ των ανωτέρω ένας 45χρονος υπήκοος Μολδαβίας, ένας 44χρονος υπήκοος Ουκρανίας και ένας 32χρονος υπήκοος Ιράκ, ως διακινητές των υπολοίπων. Ιδιωτικό σκάφος σκάφος ρυμουλκήθηκε από ιδιωτικό σκάφος στον λιμένα Μέριχα ν. Κύθνου και κατασχέθηκε.

Δείτε βίντεο από την επιχείρηση στην Κύθνο:


Διάσωση 80 ατόμων στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά ν. Κύθνου και σύλληψη 3 διακινητών (30.08.2023)

Μεγάλη επιχείρηση στη Μύκονο και την Πάτμο

Νωρίτερα, το Λιμενικό ενημέρωσε πως χθες το μεσημέρι, η Λιμενική Αρχή Μυκόνου έμαθε για αποβίβαση ικανού αριθμού αλλοδαπών από μηχανοκίνητο θαλαμηγό σκάφος, στην παραλία της Αγίας Άννας Καλαφάτη του νησιού. Άμεσα στην περιοχή μετέβησαν στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, όπου εντόπισαν συνολικά 51 αλλοδαπούς (42 άνδρες, 8 γυναίκες και 1 ανήλικο), στο σύνολό τους στερούμενοι ταξιδιωτικών εγγράφων.

Στη συνέχεια, μετά από συντονισμένες ενέργειες του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενεργοποιήθηκαν τέσσερα περιπολικά σκάφη, ένα Περιπολικό πλοίο και ένα ελικόπτερο με αποτέλεσμα τον εντοπισμό και την ακινητοποίηση από το Π.Π.Λ.Σ. ενός θαλαμηγού σκάφος με όνομα «AURORA» σημαίας DELAWARE με τρεις επιβαίνοντες, το οποίο οδήγησε στον λιμένα Πάτμου.

Από τα στοιχεία της έρευνας προέκυψε ότι το παραπάνω σκάφος αποβίβασε νωρίτερα τους 51 προαναφερθέντες αλλοδαπούς στη ν. Μύκονο, οι οποίοι αναγνώρισαν τους τρεις αλλοδαπούς επιβαίνοντες στην θαλαμηγό, ως διακινητές τους.

Από το Λιμεναρχείο Πάτμου συνελήφθησαν οι 3 αλλοδαποί, ενώ το Θ/Γ και το βοηθητικό σκάφος του κατασχέθηκαν.

Δείτε εικόνες και βίντεο από την επιχείρηση:

Δημοφιλέστερα

To Top