Πολιτική

Υπουργικό Συμβούλιο: Όλα όσα συζητήθηκαν για πυρκαγιές, εργασιακά και ταυτότητες

Η πορεία αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών και τα μέτρα αποκατάστασης των πληγέντων βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων που έγιναν σήμερα στο υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μετά την εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού τον λόγο έλαβε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλης Κικίλιας ο οποίος ενημέρωσε τα μέλη της κυβέρνησης για τις προσπάθειες αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, αλλά και τα μέτρα αποκατάστασης των πληγέντων που αποφάσισε η κυβέρνηση.

Ο υπουργός, ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο για τον αριθμό των πυρκαγιών, για τις φωτιές που ξέσπασαν υπό
ακραίες καιρικές συνθήκες (επίπεδο συναγερμού, κατηγορία 5) και επεκτάθηκαν αλλά και για τις περισσότερες τις οποίες οι πυροσβέστες κατάφεραν να περιορίσουν, τις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην πυρκαγιά του Έβρου και της Δαδιάς και για τις ξηρές καταιγίδες με αποτέλεσμα την εκδήλωση ταυτόχρονων πυρκαγιών λόγω των αλλεπάλληλων κεραυνών. Επίσης, μίλησε για την τεράστια προσπάθεια που έγινε στην Πάρνηθα, για τους εμπρησμούς στην περιοχή του Αυλώνα, τα αιτήματα που έκανε προς άλλες χώρες, οι οποίες με αποστολές συνέδραμαν στο έργο των Ελλήνων πυροσβεστών, και, κυρίως, για τον υπεράνθρωπο αγώνα που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην πιο δύσκολη, από άποψη κλιματολογικών συνθηκών, χρονιά που διανύει η χώρα.

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, ενεργοποιεί το πλαίσιο της κρατικής αρωγής για τη στήριξη περιοχών που επλήγησαν από πυρκαγιές του Αυγούστου του 2023 – όπως και του προηγούμενου μήνα. Στις περιοχές αυτές περιλαμβάνεται, φυσικά, και η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου. Παράλληλα, από την πρώτη στιγμή τα στελέχη των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται στο πεδίο των πληγεισών περιοχών για αυτοψίες και καταγραφές, ενώ έχουν αποσταλεί άμεσα τα σχετικά έγγραφα στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης για ενημέρωσή τους για τις απαιτούμενες ενέργειες και διαδικασίες.

Τα μέτρα κρατικής αρωγής που δρομολογούνται, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, για τις πληγείσες περιοχές

είναι τα ακόλουθα:

1. Πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής μέσα από την πλατφόρμα 

arogi.gov.gr ως 10.000 ευρώ, η οποία και ανοίγει σήμερα για τις πληγείσες περιοχές του
Αυγούστου,
2. Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την
αποκατάσταση κτιρίων, που αποτελείται από δωρεάν κρατική αρωγή στο 80%,

Δημοφιλέστερα

To Top