Ελλάδα

Αστυνομική ταυτότητα: Πότε ξεκινά η έκδοση, πόσο θα κοστίζει, πότε λήγουν οι παλιές – Όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παρουσίασε, την Παρασκευή (01/09), τις νέες ταυτότητες οι οποίες θα αντικαταστήσουν τις παλιές και πρόκειται να αρχίσουν να εκδίδονται από τις 25 Σεπτεμβρίου, κατόπιν ραντεβού, από τις κατά τόπους αστυνομικές Αρχές

Ολοι οι Ελληνες πολίτες θα κληθούν στα επόμενα δυο χρόνια να αλλάξουν τις παλιές ταυτότητες που δεν συμβαδίζουν με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα ασφαλείας και να τις αντικαταστήσουν με τις ταυτότητες νέου τύπου που είναι πιο ασφαλείς, δεν μπορούν να πλαστογραφηθούν και συμβαδίζουν με τα σύγχρονα πρότυπα ασφαλείας.

Η ημερομηνία λήξης των υπαρχουσών ταυτοτήτων είναι ο Αύγουστος του 2026, το ανώτατο περιθώριο που έχει δώσει η ΕΕ για τη συμμόρφωση με τους κανόνες ασφαλείας. Από εκεί και μετά οι παλιές ταυτότητες δεν θα ισχύουν.

Η διαδικασία έκδοσης θα ακολουθήσει την ανάλογη με τα εμβόλια, καθώς σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής ετοιμάζεται σχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα λειτουργεί πλατφόρμα στην οποία ο πολίτης θα καταθέτει την αίτηση μέσω gov και με ραντεβού θα προχωρά στην έκδοσή της σε 367 σημεία σε όλη της επικράτειας. Ο πολίτης θα υποβάλλει αίτηση στην πλατφόρμα ακολούθως θα έρχεται ειδοποίηση, θα ορίζεται ραντεβού στο αστυνομικό τμήμα για την έκδοση της νέας αστυνομικής ταυτότητας το κόστος της οποίας ανέρχεται στα 10 ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο κ. Οικονόμου, ενημέρωσε το πρωί της Παρασκευής (1/9), το υπουργικό συμβούλιο για την πορεία έκδοσης των νέων ταυτοτήτων, ενώ, το υπουργείο με δελτίο Τύπου μέσω ερωταπαντήσεων ενημερώνει τους πολίτες όσα πρέπει να γνωρίζουν.

Αναλυτικά όσα πρέπει να γνωρίζετε:

1. Γιατί η Ελλάδα προχωρά στην έκδοση νέου δελτίου ταυτότητας;

Η Ελλάδα κάνει το επόμενο βήμα στην ασφάλεια των πολιτών της και προχωρά στην έκδοση ενός νέου ασφαλούς δελτίου ταυτότητας Ελλήνων πολιτών, καθώς η χώρα χρειάζεται άμεσα να συμμορφωθεί στον ευρωπαϊκό κανονισμό, αλλά και στις απατήσεις διεθνών φορέων, όπως ο ICAO. Συγκεκριμένα,

Ο Κανονισμός (ΕΕ) 2019/1157 προβλέπει για όλα τα κράτη μέλη την έκδοση νέων δελτίων ταυτότητας με ιδιαίτερα αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, τα οποία το σημερινό δελτίο δεν πληροί.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2019/1157, ταυτότητες κρατών μελών που δεν διαθέτουν μηχανικώς αναγνώσιμη ζώνη (MRZ), παύουν να ισχύουν την 3η Αυγούστου 2026. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 5 του Κανονισμού τα δελτία ταυτότητας που δεν πληρούν τα ελάχιστα πρότυπα ασφαλείας που ορίζονται από τον ICAO ή που δεν περιλαμβάνουν MRZ παύουν να ισχύουν. Η χώρα μας τον Ιούλιο έλαβε εκ νέου προειδοποιητική επιστολή από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μη συμμόρφωση της στον Κανονισμό.

Ταυτόχρονα, τα νέα δελτία ταυτότητας αποτελούν πάγια απαίτηση συνυφασμένη με τα πρωτόκολλα ασφαλείας:

α) του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), ως εξειδικευμένου Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών που εγγυάται την ασφάλεια πτήσεων και την ελευθερία μετακινήσεων,

β) των Η.ΠΑ. αναφορικά με τη συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα απαλλαγής θεωρήσεων (VISA waiver program).
Παράλληλα, ήδη με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του 2018, η οποία έχει τροποποιηθεί έκτοτε αρκετές φορές , προβλέπεται η έκδοση νέου δελτίου ταυτότητας Ελλήνων πολιτών με νέες προδιαγραφές στη βάση σύγχρονων πρωτοκόλλων ασφαλείας.

2. Η έκδοση νέου δελτίου ταυτότητας, επομένως, αποτελεί αναγκαστική υποχρέωση της χώρας;

Δημοφιλέστερα

To Top