Ελλάδα

Τόσκας για το Μάτι: «Δεν έδινα επιχειρησιακές εντολές, δεν ενημερώθηκα για την εκτροπή εναέριου μέσου στη Motor Oil»

Τη δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας το 2015, την ένδεια σε μέσα πυρόσβεσης αλλά και τους δυνατούς ανέμους που άρχισαν να πνέουν ξαφνικά το απόγευμα εκείνης της ημέρας καθηλώνοντας στο έδαφος όλα τα εναέρια μέσα, επικαλέστηκε σήμερα ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας προκειμένου να δικαιολογήσει τα όσα συνέβησαν στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018, όπου 104 άνθρωποι χάθηκαν στις φλόγες.

Ο κ. Τόσκας, κατέθεσε στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά, η οποία συνεχίζεται μετά τις θερινές διακοπές, και επί της ουσίας υποστήριξε πως εκείνος δεν είχε καμία ανάμειξη στις επιχειρησιακές αποφάσεις που λαμβάνονταν και πως ακόμη και την απόφαση για εκτροπή του ελικοπτέρου προς τα διυλιστήρια της Motor Oil εκείνη την αποφράδα ημέρα, την έμαθε κατόπιν εορτής. Αίσθηση όμως προκάλεσαν τα λόγια του πρώην υπουργού, με την έναρξη της κατάθεσή του. «Εκφράζω τη λύπη μου και τη θλίψη μου για τα γεγονότα αυτά και ζητώ συγνώμη για την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού, ο οποίος δεν μπόρεσε να αναχαιτίσει αυτή την τραγωδία», είπε ο πρώην υπουργός παραπέμποντας μάλιστα το δικαστήριο να ενημερωθεί και τα όσα έγιναν στη Χαβάη, διότι κάτι αντίστοιχο, όπως άφησε να εννοηθεί συνέβη και στο Μάτι.

Συγκεκριμένα, αρχίζοντας την κατάθεσή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΛΕΛ, ανέφερε: «Το πρωί στις 23 Ιουλίου του 2018 είχα πάει για προγραμματισμένη επέμβαση και ο γιατρός μου συνέστησε να μείνω σπίτι. Στις 12 το μεσημέρι με ειδοποίησαν για φωτιά στη Κινέττα και πήγα στο κέντρο για να παρακολουθώ την εξέλιξη. Θα ήθελα να εκφράσω τη θλίψη και τη λύπη μου για τα γεγονότα αυτά και τη συγνώμη του κρατικού μηχανισμού που δεν μπόρεσε να αναχαιτίσει αυτή την τραγωδία» είπε ο κ. Τόσκας και συνέχισε: «Αυτό είχε σχέση με τις καιρικές συνθήκες εκείνης της ημέρες, με τη δόμηση της περιοχής σε σχέση με το δάσος που υπήρχε και τις άλλες συνθήκες έλλειψης μέσων εκείνης της περιόδου. Παραλάβαμε το 2015 μια δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση. Μια από τις πρώτες ενέργειες ήταν να ενεργοποιήσω τα ελικόπτερα Σινούκ, που δεν είχαν κάδους. Υποχρεωθήκαμε σε χορηγούς πήραμε κάδους, δεν είχαν ούτε σωλήνες οι πυροσβέστες για να σβήνουν την φωτιά. Είχαμε χρέος μεγάλο, ύψους 8 εκατ. ευρώ και δεν μπορούσαμε να μισθώσουμε μέσα. Με προσωπική μου δέσμευση ζητήσαμε και ανέλαβα να βρω αυτά τα 8 εκατ. ώστε να μισθώσουμε μέσα».

Στη συνέχεια ο κ. Τόσκας αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στο ΕΣΚΕ την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι και επισήμανε πως ο ίδιος δεν έδωσε ποτέ επιχειρησιακές εντολές για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Είπε μεταξύ άλλων: «Πήγα στο ΕΣΚΕ στο γραφείο ου αρχηγού και εκεί ενημερωνόμουν για την κατάσταση των πυρκαγιών (σ.σ. Μάτι και Γεράνια Όρη). Οι καιρικές συνθήκες έως τις 3 περίπου το μεσημέρι ήταν σχετικά νορμάλ. Από εκείνη την ώρα και πέρα υπήρξε μια έξαρση των ανεμών που έκλεισε τα αεροδρόμια. Τα Καναντέρ και τα ελικόπτερα Σινούκ δεν μπορούσαν να πετάξουν. Πέταξαν προς το τέλος γύρω στις 17: 45 αλλά ήταν αργά…. Είχαμε σκληρούς δυτικούς ανέμους σε όλα τα αεροδρόμια Δεν έδωσα επιχειρησιακές εντολές, εκτός από εντολές του τύπου βάλτε προτεραιότητες, λογικές δηλαδή προτροπές που πρέπει να δίνει η πολιτική ηγεσία».

Πρόεδρος: Τους λέγατε εσείς που να πάνε;

Μάρτυρας: Όχι. Εάν όμως η πυροσβεστική αντιμετωπίσει όλες τις φωτιές με τα ίδια μέσα είναι η καλύτερη συνταγή αποτυχίας.

Πρόεδρος: Την προτεραιότητα ποιος την καθορίζει; Κάνατε υποδείξεις σε επιχειρησιακό επίπεδο;

Μάρτυρας: Δεν έκανα και δεν ήξερα να κάνω γιατί δεν ήξερα ποιά μέσα ήταν διαθέσιμο. Ο κ. Φωστιέρης μου έλεγε. Δεν νομίζω να έρθει πυροσβέστης που να σας πει πως τους άλλαξα τα σχέδια. Οι άνθρωποι αυτοί ξέρουν καλύτερα από το καθένα την δουλειά τους.

Πρόεδρος: Εσείς ερωτηθήκατε για κάτι;

Μάρτυρας: Εγώ επειδή είχαμε προϊστορία με τις φωτιές στην Ηλεία τους είπα πως αν παίρνει ο κάθε βουλευτής και ο κάθε δημοσιογράφος και λέει «στείλτε ένα μέσο εκεί», να τον παραπέμπουν σε μένα, διότι αυτό είναι καταστροφικό. Τους είχαμε πει πως «δεν θα λαμβάνετε υποδείξεις από κανένα». Τους έλεγα να τον στέλνετε σε μένα. Τους έλεγα να έχουν προτεραιότητες.

Πρόεδρος: Για την μετακίνηση την εκτροπή κάποιου μέσου σας το ανέφεραν;

Μάρτυρας: Όχι, δίνανε την εντολή και λέγανε κάναμε αυτές τις ενέργειες…. Ο αρχηγός με τον κ. Καπακη μπαινόβγαιναν και με ενημέρωσαν.

Δημοφιλέστερα

To Top