Ελλάδα

Κακοκαιρία Daniel: Έντονα και με διάρκεια τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες – Πού εντοπίζονται προβλήματα

Iσχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες σημειώνονται στη χώρα τη Δευτέρα (04/09) από την κακοκαιρία Daniel. Τα φαινόμενα έως το απόγευμα επηρέασαν το μεγαλύτερο μέρος των ηπειρωτικών, του Ιονίου και του βορείου Αιγαίου.

Προειδοποιήσεις για έντονα καιρικά φαινόμενα έστειλε το απόγευμα της Δευτέρας η Πολιτική Προστασία μέσω μηνυμάτων 112 που αφορούν στην Εύβοια, τη Θεσσαλία, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, την Πιερία, τις Σποράδες και τη Μαγνησία, ενώ αναμένεται σφοδρή επέλαση της κακοκαιρίας Daniel στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Το σύστημα καταγραφής κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε περισσότερους από 7.000 κεραυνούς. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το μεγαλύτερο ύψος βροχής έως τις 18:30 καταγράφηκε στη Ζαγορά Πηλίου και είναι ίσο με 103 χιλιοστά.

Όπως έχει σημειωθεί σε προηγούμενη ανακοίνωση του meteo.gr, η περιοχή της Ζαγοράς και της Μαγνησίας γενικότερα περιλαμβάνεται σε αυτές όπου αναμένονται τα ισχυρότερα φαινόμενα με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής. Στον σχετικό πίνακα παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτυού που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής.


meteo

Έρχονται ισχυρές και πολύωρες βροχοπτώσεις

Την ιδιαίτερη προσοχή όλων λόγω της κακοκαιρίας Daniel ζήτησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, έπειτα από την έκτακτη σύσκεψη με επιχειρησιακούς και υπηρεσιακούς φορείς με θέμα τα επικείμενα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι «σύμφωνα με τους μετεωρολόγους πρόκειται για ένα ακραίο φυσικό φαινόμενο» και προσέθεσε ότι «απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από όλους. Φορείς και πολίτες». Ακόμη επισήμανε ότι «ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δώσουν Δήμοι και Περιφέρειες στο πεδίο του καθαρισμού των οικοπέδων, των ρεμάτων, των φρεατίων».

Πιο δύσκολα αναμένονται τα πράγματα από τις 10 το βράδυ και μετά με ισχυρές και πολύωρες βροχοπτώσεις.

To timelapse της κακοκαιρίας «Daniel» μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας:


Meteo.gr: Βροχοπτώσεις κακοκαιρίας «Daniel» - Δευτέρα 04/09/2023

Ακόμα και με 30 εκατοστά νερού υπάρχει κίνδυνος παράσυρσης οχημάτων, προειδοποιεί η Πυροσβεστική

Την ίδια ώρα, αυτό που επισημαίνεται από την Πυροσβεστική προς τους πολίτες είναι πως, ακόμα και με το νερό στον δρόμο να βρίσκεται στα 30 εκατοστά, θα πρέπει να αποφεύγεται με κάθε τρόπο η διέλευση, αφού τα σημεία αυτά θα θυμίζουν λίμνη και αν υπάρχει, μάλιστα, και χείμαρρος, τότε ο κίνδυνος παράσυρσης και εγκλωβισμού θα είναι ακόμα μεγαλύτερος. Μάλιστα, νωρίτερα, ένα ΙΧ παρασύρθηκε από χείμαρρο σε χωριό της Λαμίας και χρειάστηκε η επέμβαση των πυροσβεστών για τον απεγκλωβισμό του οδηγού.

Σε ισχύ έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, η κακοκαιρία αναμένεται να προκαλέσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, ενισχυμένους ανέμους στο Αιγαίο και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Σημειώνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα δεχτούν η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η κεντρική και ανατολική Στερεά, η βόρεια Εύβοια και η Πελοπόννησος.

Πιο αναλυτικά:

Την Τρίτη 5-9-2023 τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα. Πιο αναλυτικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Δημοφιλέστερα

To Top