Αθλητισμός

Τελικός Μουντομπάσκετ Live: Σερβία-Γερμανία (15:40, ΕΡΤ1, Novasports Start)

Η ώρα για την ανάδειξη της νέας πρωταθλήτριας κόσμου στο μπάσκετ έφτασε με τη Σερβία να διεκδικεί την επιστροφής της στο θρόνο μετά από 21 χρόνια και τη Γερμανία τον παρθενικό της τίτλο

Οι δύο καλύτερες και συνεπέστερες ομάδες του Παγκοσμίου Κυπέλλου μπάσκετ 2023 έφτασαν στην τελική ευθεία της διοργάνωσης και θέλουν να γράψουν ιστορία στον πρώτο Ευρωπαϊκό τελικό μετά από 18 χρόνια (2005, Ισπανία-Ελλάδα).

Αν και ο αγώνας που περίμεναν όλοι ότι θα έριχνε την αυλαία του τουρνουά, ΗΠΑ-Καναδάς διεξήχθη κάποιες ώρες νωρίτερα και ήταν η αναμέτρηση για τις θέσεις 3-4, Σέρβοι και Γερμανοί βρίσκονται απολύτως δικαιολογημένα στον τελικό κι ας μην τους έδιναν ιδιαίτερη τύχη οι περισσότεροι.

Οι Σέρβοι χωρίς Γιόκιτς, Μίτσιτς, Κάλινιτς. Νέντοβιτς κι έχοντας τον περασμένο Σεπτέμβριο αποτύχει παταγωδώς στο Ευρωμπάσκετ (με όλους τους παραπάνω παρόντες) με εξαίρεση το ματς κόντρα στην Ιταλία (που τους είχε αποκλείσει στα προημιτελικά του Ευρωπαϊκού) είναι συγκλονιστικά καλοί. Παίζουν άμυνα που τσακίζει κόκκαλα και στην επίθεση ναι μεν κυριαρχεί επιβλητικά ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς, αλλά γενικά το ταλέντο τους περισσεύει.

Κι αυτό το πακέτο εκμεταλλεύτηκε απόλυτα ο γερό-Πέσιτς, ο οποίος στα 74 του χρόνια διεκδικεί να γίνει ο μεγαλύτερος σε ηλικία προπονητής που κατακτά το Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά θα το κάνει στον πιο «δύσκολο» αγώνα της καριέρας του.

Τα εισαγωγικά απαραίτητα γιατί αυτή η αλεπού των πάγκων στα 40 χρόνια που διακονεί το μπάσκετ έχοντας κατακτήσει αμέτρητους τίτλους έχει δώσει πολλούς μεγάλους αγώνες, ωστόσο σήμερα κοντράρονται οι δύο πατρίδες του.

Ο Πέσιτς που έφτιαξε το όνομα του στη θρυλική Μπόσνα Σεράγεβο κι εκεί ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα, έχοντας παράλληλα την ευθύνη των μικρών εθνικών ομάδων της Γιουγκοσλαβίας (με παίκτες όπως οι Κούκοτς, Ράτζα, Ντίβατς, Τζόρτζεβιτς κ.α.) δεν πήρε την ευκαιρία να αναλάβει προπονητής της ανδρών κάτι που το έκαναν οι Γερμανοί.

Τους ανέλαβε το 1987 και έξι χρόνια αργότερα τους οδήγησε στην κορυφή της Ευρώπης ενώ μέχρι πρότινος δεν είχαν κατακτήσει κανένα μετάλλιο στο μπάσκετ (μια παρόμοια ιστορία με τη δική μας).

Το 2001 τελικά ανέλαβε την Εθνική Σερβίας (τότε ήταν Σερβία και Μαυροβούνιο) πανηγυρίζοντας αμέσως το Ευρωπαϊκό και το 2002 το Παγκόσμιο Κύπελλο μέσα στο σπίτι των ΗΠΑ (τις οποίες απέκλεισαν στα προημιτελικά). Κι αυτός ήταν ο τελευταίος τους τίτλος σε Παγκόσμιο Κύπελλο (έπαιξαν και στον τελικό του 2014).

Η βραδιά λοιπόν θα είναι κάτι παραπάνω από ιδιαίτερη για τον «Κάρι» των πάγκων. Όχι το παρατσούκλι του δεν προέρχεται από τον Αμερικανό σούπερ σταρ, αλλά στον… Γερμανό Ολυμπιονίκη των 100 μέτρων Άρμιν Χάρι, τον οποίο είδε το μακρινό 1960 να κατακτά το χρυσό στους Αγώνες της Ρώμης.

Ο 10χρονος τότε Πέσιτς αμέσως βγήκε στο δρόμο για να τρέξει κι αυτός κι όταν… τερμάτισε, αναφώνησε: «Αυτός ο Κάρι είναι πολύ γρήγορος». Κι από εκείνη την ημέρα για τους φίλους του ήταν ο Κάρι.

Όταν το 2002 ο Πέσιτς οδηγούσε τη Σερβία για τελευταία φορά στην κορυφή του κόσμου, η Γερμανία (του Ντιρκ Νοβίτσκι) κατακτούσε το μοναδικό της μετάλλιο σε Παγκόσμιο κατακτώντας την 3η θέση, έχοντας στη σύνθεση της τον Μάρκο Πέσιτς. Όχι δεν είναι συνωνυμία, αλλά πρόκειται για το γιο του Σέρβου εκλέκτορα.

Δημοφιλέστερα

To Top