Διεθνή

Το άγαλμα του «σιδερένιου» Φέλιξ Ντζερζίνσκι επέστρεψε στη KGB

Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Φέλιξ Ντζερζίνσκι, του αδίστακτου ιδρυτή της σοβιετικής μυστικής αστυνομίας και αρχιτέκτονα της Κόκκινης Τρομοκρατίας που ακολούθησε την επανάσταση του 1917, έγιναν τη Δευτέρα στην έδρα της ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας.

Ο Ντζερζίνσκι, ένας Πολωνός ευγενής που έγινε επαναστάτης και βοήθησε να τεθούν τα θεμέλια του κατασταλτικού συστήματος του οποίου θα προΐστατο ο Ιωσήφ Στάλιν, είναι ήρωας για τους κατασκόπους που κυβερνούν στη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989, το άγαλμά του γκρεμίστηκε με επευφημίες στην Πολωνία και καθώς η ίδια η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε το 1991, το μνημείο του Ντζερζίνσκι έξω από το αρχηγείο της KGB στην πλατεία Λουμπιάνκα στη Μόσχα καθαιρέθηκε εν μέσω πανηγυρισμών.

Αλλά τώρα ο Φέλιξ επανέρχεται στον κύκλο των κατασκόπων της Ρωσίας.

Ο Σεργκέι Ναρίσκιν, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας της Ρωσίας (SVR), διάδοχος της περίφημης Πρώτης Διεύθυνσης της KGB, σηματοδότησε τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος έξω από την έδρα της στο Γιασένεβο, στη νότια Μόσχα.

«Συνάδελφοι, το γλυπτό μπροστά στο οποίο στεκόμαστε είναι ένα κάπως μικρότερο αντίγραφο του διάσημου μνημείου του Ντζερζίνσκι που εγκαταστάθηκε στην πλατεία Λουμπιάνκα της Μόσχας το 1958», δήλωσε ο Ναρίσκιν στην επέτειο των γενεθλίων του Ντζερζίνσκι.

«Η γνωστή του φράση ότι μόνο ένα άτομο με ψυχρό κεφάλι, ζεστή καρδιά και καθαρά χέρια μπορεί να γίνει αξιωματικός ασφαλείας έχει γίνει ηθικός οδηγός για πολλές γενιές υπαλλήλων των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας μας».

Το άγαλμα στην SVR μοιάζει εντυπωσιακά με εκείνο που κάποτε βρισκόταν στην πλατεία Λουμπιάνκα. Και στα δύο, ο Ντζερζίνσκι στέκεται, κοιτάζοντας μπροστά με ένα μακρύ παλτό, με το χέρι του στη μία τσέπη.


felix_2

Για ορισμένους Ρώσους, η επιστροφή του Ντζερζίνσκι σε ένα τέτοιο δημόσιο βάθρο αποτελεί ένδειξη της καταπίεσης που, όπως λένε, επικρατεί στη Ρωσία που διεξάγει πόλεμο και του βαθμού στον οποίο η χώρα έχει εγκαταλείψει τη μετασοβιετική της στροφή προς τη Δύση.

Ως ένας από τους πιο πιστούς υπαρχηγούς του Βλαντιμίρ Λένιν, ο Ντζερζίνσκι βοήθησε στην εγκαθίδρυση της επαναστατικής κυβέρνησης με τη βάναυση δίωξη των αντιπάλων ή οποιουδήποτε θεωρούνταν έστω ότι ήταν αντίπαλος.

Δημοφιλέστερα

To Top