Ελλάδα

ΕΚΠΑ: Υποτροφίες για μεταπτυχιακά και ψυχολογική υποστήριξη σε πλημμυροπαθείς μαθητές

Την προσπάθεια της πολιτείας απέναντι στη διαχείριση των πρωτοφανών φυσικών καταστροφών, που πλήττουν τη χώρα μας έρχεται να συνδράμει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μέσα από δράσεις για την υποστήριξη των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας.

Συγκεκριμένα, το ΕΚΠΑ προτίθεται να χορηγήσει υποτροφίες στους συμμετέχοντες στα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών, οι οποίοι προέρχονται από τις πληγείσες περιοχές. Η υλοποίηση της δράσης θα ακολουθήσει την επιτυχημένη κατάθεση και εξέταση των αιτήσεων των ενδιαφερομένων από την αρμόδια επιτροπή.

Επιπλέον, ‘επιστρατεύοντας’ το ακαδημαϊκό προσωπικό του Τμήματος Ψυχολογίας, το ΕΚΠΑ προτίθεται να συνεργαστεί με το υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο της ψυχολογικής υποστήριξης των μαθητών στις περιοχές, που έχουν υποστεί τις καταστροφικές συνέπειες του Daniel. 

Μέσα από την επικοινωνία με το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ σκοπεύει να προχωρήσει σε κοινές δράσεις για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης μετά τις καταστροφές. Ειδικότερα, το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών» της Ιατρικής Σχολής με Διευθυντή τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας Καθηγητή κ. Εμμανουήλ Πικουλή, έσπευσε ήδη στις πλημμυροπαθείς περιοχές της Θεσσαλίας, στην Καρδίτσα και στη Λάρισα με δύο κλιμάκια, αποτελούμενα από επιστημονικούς συνεργάτες, απόφοιτους και φοιτητές του προγράμματος, οι οποίοι θα παραμείνουν για όσο κριθεί σκόπιμο. Στόχος, η υποστήριξη της υγειονομικής και ψυχοκοινωνικής διαχείρισης των πλημμυροπαθών στις πληγείσες περιοχές, καθώς και στις δομές που δημιουργήθηκαν στον Παλαμά και στην Καρδίτσα, υπό το συντονισμό του Υπουργείου Υγείας.

Στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις, που είχε ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, Καθηγητής κ. Εμμανουήλ Πικουλής με τους Υφυπουργούς Υγείας, κ. Μάριο Θεμιστοκλέους και Δημήτρη Βαρτζόπουλο, τους Διοικητές των Νοσοκομείων Καρδίτσας, κα Μαίρη Κουτσιούμπα, και Λάρισας, κ. Γρηγόρη Βλαχάκη, καθώς και με τους εκπροσώπους των τοπικών και περιφερειακών αρχών, έγινε ανταλλαγή τεχνογνωσίας, έτσι ώστε να γίνει ο κατάλληλος σχεδιασμός για την άμεση ιατρική ανταπόκριση στο πεδίο. 

Το ΕΚΠΑ, με γνώμονα την αποτελεσματική διαχείριση των προβλημάτων, που απορρέουν από ακραία φυσικά φαινόμενα, συνεργάζεται με τα συναρμόδια Υπουργεία και τις Περιφέρειες για τη στοχευμένη εκπαίδευση στελεχών των περιφερειών και άλλων φορέων, που εμπλέκονται στη διαχείριση των προβλημάτων αυτών. Η συγκεκριμένη δράση βρίσκεται στη φάση του σχεδιασμού και δρομολογείται η άμεση υλοποίησή της. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, έγινε αξιοποίηση της τεχνογνωσίας των συντελεστών των δύο σχετικών Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών που υλοποιούνται στο ΕΚΠΑ, «Στρατηγικές ∆ιαχείρισης Περιβάλλοντος – Καταστροφών – Κρίσεων» (Διευθυντής καθ. Ευθ. Λέκκας) και «Διαχείριση Κρίσεων και Καταστροφών» (Διευθυντής καθ. Εμμ. Πικουλής). 

Τέλος, και πάλι σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, το ΕΚΠΑ συμμετέχει στις ενέργειες, που ανακοινώθηκαν νωρίτερα από την προεδρεία της Συνόδου των Πρυτάνεων, προκειμένου να συγκεντρωθεί ηλεκτρονικός εξοπλισμός αλλά και είδη ρουχισμού και προσωπικής υγιεινής για την υποστήριξη των πληγέντων από τις πρόσφατες πλημμύρες.

Δημοφιλέστερα

To Top