Οικονομία

Wall Street: Εικόνα δύο ταχυτήτων στους δείκτες – Ανάκαμψη για τον Nasdaq

Σημάδια αντίστασης επέδειξε σήμερα ο Nasdaq διακόπτοντας έτσι το τριήμερο πτωτικό σερί του. Όμως, τα κακά μαντάτα από το μέτωπο του πληθωρισμού έριξαν τη σκιά τους στη Wall Street δημιουργώντας ένα κλίμα προβληματισμού στους επενδυτές.

Σε γενικές γραμμές οι διακυμάνσεις στους δείκτες παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα με τις πιέσεις να αυξάνονται κυρίως την τελευταία ώρα της συνεδρίασης. Έτσι, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,20% στις 34.575 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε μικρή άνοδο ύψους 0,12% στις 4.467 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε από νωρίς σε θετικό έδαφος κερδίζοντας τελικά 0,29% με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 13.813 μονάδες.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον για τεχνολογικές μετοχές κράτησε «ζωντανό» τον Nasdaq, όμως όσο περνούσαν οι ώρες τα κέρδη του συνεχώς συρρικνώνονταν.

Έτσι, στις κερδισμένες της ημέρας ξεχώρισαν εταιρείες του δείκτη όπως η Amazon, η Microsoft και η Meta. Άνοδο κατέγραψε και η μετοχή της Tesla μετά την απόφαση του μεγαλοεπενδυτή μεγιστάνα Ρον Μπάρον να επιβεβαιώσει τη θετική θέση του για την πορεία της εταιρείας ηλεκτροκίνησης.

Στον αντίποδα καθοδικά συνέχισε να κινείται η μετοχή της Apple, καθώς οι ειδικοί του κλάδου που μελέτησαν το νέο iPhone 15 αποφάνθηκαν θετικά για τις αλλαγές στο νέο smartphone, όμως η αγορά εξακολουθεί να ανησυχεί για την πορεία των πωλήσεων και τις επιπτώσεις ενός απαγορευτικού από την Κίνα.

Σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν και οι μετοχές του αεροπορικού κλάδου, ξεκινώντας από την American Airlines που «έκοψε» στο μισό τις προβλέψεις της για τα κέρδη τρίτου τριμήνου επικαλούμενη την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους λόγω του ράλι των πετρελαϊκών τιμών. Δεδομένου δε, πως είναι ένα πρόβλημα για όλο τον κλάδο, πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές κι άλλων αεροπορικών εταιρειών.

Πολύ καλή συνεδρίαση είχαν επίσης η Ford Motor και η General Motors, καθώς η UBS αναβάθμισε τις μετοχές τους σε «buy», ενώ θετική ήταν η αντίδραση της αγοράς και στην είδηση της ριζικής αναδιάρθρωσης που δρομολογεί στη δομή της η Citigroup, τη μεγαλύτερη εδώ και 15 χρόνια, για να βελτιώσει τη λειτουργικότητα της και να μειώσει τα κόστη.

Τα πολυαναμενόμενα στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού απογοήτευσαν τους επενδυτές, καθώς επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις για άνοδο του δείκτη. Μάλιστα, η αύξηση ήταν άνω του αναμενόμενου στο 3,7% αντί του προβλεπόμενου 3,6%, ήτοι δηλαδή σχεδόν στα διπλάσια επίπεδα σε σχέση με το όριο-στόχο του 2% που θέτει η Fed.

Παρά την άνοδο αυτή οι περισσότεροι αναλυτές και traders εξακολουθούν να θεωρούν ότι το συμβούλιο θα αποφασίσει να τηρήσει στάση αναμονής στη συνεδρίαση της ερχόμενης εβδομάδας. Όμως, οι απόψεις είναι σαφώς συγκεχυμένες για το αν ο ανοδικός κύκλος ουσιαστικά θα τερματιστεί ή αν ενδεχομένως θα χρειαστεί μια τελευταία παρέμβαση στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου.

Αν και είναι ακόμη νωρίς, δεδομένου πως το συμβούλιο έχει δεσμευτεί να λαμβάνει τις αποφάσεις του βήμα-βήμα με βάση τη ροή των στοιχείων, είναι σαφές πως έχουν αυξηθεί σημαντικά οι πιθανότητες μιας τελευταίας μετριοπαθούς αύξησης των επιτοκίων το Νοέμβριο. Κάτι που θα σημάνει επίσης παράταση της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής και περαιτέρω καθυστέρηση στην έναρξη μιας αντίστροφης πορείας με χαλάρωση των επιτοκίων προς τα τέλη του 2024 ή και ακόμη πιο μετά.

Κατά τον Βίνσεντ Ράινχαρτ της Dreyfus and Mellon, που μίλησε στο CNBC, τα σημερινά στοιχεία δεν έχουν σημασία για το επικείμενο συμβούλιο της FOMC. «Δεν πρόκειται να αναλάβουν δράση. Και οι παράγοντες της αγοράς δεν περιμένουν ανάληψη δράσης. Όμως, αν το κάνουν, θα το κάνουν το Νοέμβριο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο newmoney.gr

Δημοφιλέστερα

To Top