Πολιτική

Κεραμέως: Έχουν γίνει πάνω από 5.000 αυτοψίες στη Θεσσαλία – Τα κονδύλια που θα διατεθούν για τους πληγέντες

Για τα κονδύλια που θα διαθέσει η κυβέρνηση στους πληγέντες της Θεσσαλίας μίλησε η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως στον ΣΚΑΪ.

Όπως είπε η υπουργός Εσωτερικών, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 5.000 αυτοψίες και «είμαστε στη φάση καταγραφής ζημιών για την αποκατάσταση των πληγέντων» και παράλληλα έχουν υποβληθεί περίπου 8.000 αιτήσεις (5000 οριστικές 3.000 προσωρινές) για τη στήριξη των πληγέντων.

Επιπλέον, ανέφερε ότι 600 εκατ. ευρώ έχουν ανακοινωθεί από το υπ. Οικονομικών και 600 εκατ. ευρώ υπ. Υποδομών ενώ επίσης ανακοινώθηκαν 2,25 δισ μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την πρόεδρο της Κομισιόν.


Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cviht2vawkop)

Αναλύοντας από πού προέρχονται τα 2,25 δισ η κ. Κεραμέως είπε: «Τα 2,25 δισ προέρχονται από κονδύλια ΕΣΠΑ 2014- 2020. Η Ελλάδα έχει ήδη απορροφήσει τα τριπλάσια περίπου από αυτά που είχαν απορροφηθεί την προηγούμενη περίοδο 2015-2019 και από τα πρόσθετα κονδύλια υπάρχουν 250 εκατ. ευρώ τα οποία δεν θα τα είχε η χώρα μας και αυτά δίνονται προς όφελος αυτής της προσπάθειας».

Σχετικά με το αίτημα της κυβέρνησης για αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης είπε: «Το Ταμείο λειτουργεί με κάποιους κανόνες και δεν επιτρέπονται αναθεωρήσεις, με εξαίρεση μία περίπτωση, των φυσικών καταστροφών, έκτακτη ανάγκη. Εκεί στηρίχθηκε το αίτημα για αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης».

«Το μήνυμα είναι ένα, αυτή η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να στηρίξει τους πληγέντες» πρόσθεσε.

Για ενδεχόμενο ανασχηματισμό

Στα σενάρια περί ενδεχόμενου ανασχηματισμού η κυρία Κεραμέως σχολίασε πως η κυβέρνηση πέρασε ένα δύσκολο τρίμηνο.

«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε με πρωτοφανείς δυσκολίες. Την ώρα της μάχης όλες οι δυνάμεις του κρατικού μηχανισμού επικεντρώνονται πώς θα στο πώς θα στηρίξουν τους πληγέντες. Δεν υπάρχει καμία άλλη συζήτηση. Θα έρθει η ώρα που θα αξιολογήσουμε για το πώς λειτούργησε το κράτος συνολικά σε αυτή την κατάσταση».

Τέλος, η υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε και στο επικείμενο νομοσχέδιο, το τρίτο που θα έρθει και θα αφορά στα νομικά πρόσωπα του δημοσίου εν ευρεία έννοια.

Σύμφωνα με την κυρία Κεραμέως,για την πρόσληψη των προσώπων αυτών θα υπάρξει ένα νέο σύστημα προσλήψεων με υψηλότερα προσόντα και πιο γρήγορες διαδικασίες. Η θητεία τους θα είναι 4ετης και θα υπάρχει αξιολόγηση στο μέσο.

Όπως είπε 16.000 άτομα θα φύγουν από το κράτος και 16.000 θα προσληφθούν με προτεραιότητα στην υγεία και την πολιτική προστασία.

Δημοφιλέστερα

To Top