Διεθνή

Πραξικόπημα στο Νίγηρα: Ακύρωση σχεδόν 1000 διαβατηρίων προσωπικοτήτων της ανατραπείσας κυβέρνησης

Το στρατιωτικό καθεστώς που προέκυψε από το πραξικόπημα του Ιουλίου στο Νίγηρα ανακοίνωσε χθες Πέμπτη την ακύρωση σχεδόν χιλίων διπλωματικών διαβατηρίων που είχαν δοθεί σε Νιγήριους και ξένους εργαζόμενους της ανατραπείσας κυβέρνησης, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας ANI.

Το υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε για τις ακυρώσεις αυτές με επιστολή του σε ξένες διπλωματικές αντιπροσωπείες στο Νίγηρα, εξήγησε το πρακτορείο. Η επιστολή κάνει τον γύρο ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Ακυρώθηκαν πάνω από 990 διπλωματικά διαβατήρια που κατείχαν πρώην αξιωματούχοι, υπουργοί, βουλευτές, σύμβουλοι και ειδικοί σύμβουλοι της προεδρίας της Δημοκρατίας, του κοινοβουλίου και των υπηρεσιών του πρωθυπουργού, σύμφωνα με το ΥΠΕΞ.

Περίπου 50 εξ αυτών είχαν δοθεί σε ξένες προσωπικότητες, μεταξύ άλλων από τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Λιβύη, τις ΗΠΑ, την Τουρκία και κράτη της δυτικής Αφρικής.

Στα τέλη Αυγούστου, το στρατιωτικό καθεστώς ανακοίνωνε την ακύρωση των διπλωματικών διαβατηρίων πέντε στελεχών της ανατραπείσας κυβέρνησης που βρίσκονται στο εξωτερικό, ανάμεσά τους αυτά του πρωθυπουργού Ουχουμουντού Μααμαντού, του επικεφαλής της διπλωματίας Ασουμί Μασουντού και της πρεσβεύτριας του Νίγηρα στη Γαλλία Αϊσατού Μπουλαμά.

Αξιωματικοί του στρατού ανέτρεψαν την 26η Ιουλίου τον εκλεγμένο πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ, που παραμένει έκτοτε υπό κράτηση στην επίσημη κατοικία του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλέστερα

To Top