Ελλάδα

Πώς σώθηκε ο Υμηττός τον Αύγουστο από την πυρκαγιά που ξέσπασε στο σκοπευτήριο Καισαριανής

Στις 24 Αυγούστου λίγο μετά τις οχτώ και μισή το βράδυ ξεσπά πυρκαγιά στο Σκοπευτήριο Καισαριανής, ωστόσο πολύ γρήγορα τέθηκε υπό έλεγχο από τις πυροσβεστικές δυνάμεις και δεν απείλησε έναν από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου της Αττικής, τον Υμηττό.

Σε αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο και το πρωτοποριακό σύστημα δασοπροστασίας και πυρόσβεσης που έχει διαμορφώσει και ενεργοποιήσει ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) πρόεδρος του οποίου είναι ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος.


spay_imittos___2_

Ενώνοντας τις δυνάμεις 12 δήμων (Αγία Παρασκευή, Aθήνα, Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη, Βύρωνας, Δάφνη-Υμηττός, Ελληνικό-Αργυρούπολη, Ζωγράφου, Ηλιούπολη, Καισαριανή, Κρωπία, Παιανία, Παλαιό Φάληρο, Παπάγος-Χολαργός), ο ΣΠΑΥ υλοποιεί μια σειρά δράσεων, όπως εργασίες απομάκρυνσης χόρτων, σκουπιδιών και κάθε εύφλεκτης ύλης, συντηρήσεις συστημάτων πυρόσβεσης, συντηρήσεις και καθαρισμούς δασικών οδών, επισκευές πυροφυλακίων και παρατηρητηρίων, εθελοντικές αναδασώσεις και πληθώρα δράσεων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης για τον Υμηττό.

Και όλα αυτά μέσα από ένα πρωτοποριακό σύστημα δασοπροστασίας το επονομαζόμενο σύστημα «Smart Υμηττός» που έχει εξοπλιστεί με ψηφιακή τεχνολογία Κέντρο Ελέγχου και Διαχείρισης, το οποίο επιβλέπει, εντοπίζει, διαχειρίζεται και συντονίζει τις δυνάμεις κατά τη διάρκεια ενός συμβάντος, ακόμη και όταν η επικοινωνία έχει χαθεί για τα συμβατικά μέσα λόγω των συνθηκών που επικρατούν εκείνη τη στιγμή.


spay_imittos___3_

Το σύστημα ψηφιακής παρακολούθησης ελέγχει διαρκώς όλα τα δεδομένα στην περίπτωση ενός συμβάντος, όπως οι δεξαμενές νερού, η κατάσταση των οχημάτων κ.α. Προς το σκοπό αυτό, η περιοχή έχει χαρτογραφηθεί ψηφιακά και έχουν καταγραφεί τουλάχιστον δυο με τρείς χιλιάδες σημεία ενδιαφέροντος!

Ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται αριθμημένες οι 100 και πλέον δεξαμενές νερού, οι κρουνοί της πυροσβεστικής, όλοι οι δρόμοι διέλευσης και διαφυγής.


spay_imittos___1_

Δημοφιλέστερα

To Top