Διεθνή

Οι χούντες σε Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο και Νίγηρα δημιουργούν αμυντική συμμαχία

Τα στρατιωτικά καθεστώτα που κυβερνούν στο Μάλι, στην Μπουρκίνα Φάσο και στον Νίγηρα υπέγραψαν Σάββατο συμφωνία για τη δημιουργία αμυντικής συμμαχίες, ανακοίνωσαν αντιπροσωπείες τους χθες στην Μπαμακό, την πρωτεύουσα της πρώτης χώρας.

Ο «χάρτης Λιπτακό-Γκουρμά» δημιουργεί τη «Συμμαχία Κρατών του Σαχέλ» (ΣΚΣ), ανέφερε μέσω X (του πρώην Twitter) ο επικεφαλής της χούντας του Μάλι, ο Ασιμί Γκοϊτά.

Σκοπός της είναι «να δημιουργηθεί αρχιτεκτονική συλλογικής άμυνας και αλληλοβοήθειας», πρόσθεσε.

Ο «χάρτης» αυτός προβλέπει (άρθρο 6) ότι «οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της εθνικής κυριαρχίας ή της εδαφικής ακεραιότητας ενός ή περισσότερων συμβαλλομένων μερών θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον και των υπολοίπων μερών» και άρα σημαίνει «τη χορήγηση βοήθειας και διάσωσης από όλα τα μέρη, κατ’ ιδίαν ή συλλογικά, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των ενόπλων δυνάμεων, για την αποκατάσταση και την εγγύηση της ασφάλειας στον χώρο που καλύπτει η συμμαχία».

Μετά το πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου στον Νίγηρα, η Οικονομική Κοινότητα Κρατών της Δυτικής Αφρικής (CEDEAO στα γαλλικά, ECOWAS στα αγγλικά) αξιώνει οι στρατιωτικές αρχές να «αποκαταστήσουν αμέσως τη συνταγματική τάξη», αφήνοντας ελεύθερο και αποκαθιστώντας στην εξουσία τον ανατραπέντα πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ.

Ο περιφερειακός οργανισμός έχει επισείσει επανειλημμένα την απειλή στρατιωτικής επέμβασης και επέβαλε βαριές κυρώσεις στον Νίγηρα.

Τα στρατιωτικά καθεστώτα στην Μπουρκίνα Φάσο και στο Μάλι λένε πως οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Νίγηρα ή των ιδίων θα ήταν «παράνομη» και «παράλογη» και θα οδηγούσε σε «άμεση αντίδραση» από πλευράς τους.

«Η συμμαχία αυτή θα αποτελέσει σύζευξη των στρατιωτικών και οικονομικών προσπαθειών των τριών χωρών», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Άμυνας του Μάλι, ο Αμπντουλαγέ Ντιόπ.

«Προτεραιότητά μας είναι ο αγώνας εναντίον της τρομοκρατίας στις τρεις χώρες», πρόσθεσε.

Η περιφέρεια Λιπτακό-Γκουρμά, όπου βρίσκονται τριεθνή σύνορα του Μάλι, της Μπουρκίνα Φάσο και του Νίγηρα, πλήττεται από ενέργειες τζιχαντιστών τα τελευταία χρόνια.

Δημοφιλέστερα

To Top