Οικονομία

Εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: Πώς θα συμπληρωθούν οι τριετίες που «πάγωσαν» το 2012 – Πόσο θ’ αυξηθούν οι κατώτατοι μισθοί

Mε βασικό άξονα την εξαγγελία για το ξεπάγωμα των τριετιών, που αποτέλεσε «έκπληξη» ακόμα και για ορισμένους υπουργούς του οικονομικού επιτελείου, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε από το βήμα της ΔΕΘ παροχές για συνταξιούχους και ευάλωτους πολίτες, που θα καταβληθούν το δίμηνο Δεκεμβρίου 2023-Ιανουαρίου 2024.

Ειδικότερα, κερδισμένοι βγαίνουν οι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά που δεν δικαιούνται την αύξηση του 2024 και οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που θα λάβουν αύξηση 8%. Από την άλλη πλευρά, τα έκτακτα μέτρα για την στήριξη των πληγέντων δεν άφησαν δημοσιονομικό περιθώριο για την καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης το Δεκέμβριο, όπως είχε γίνει πέρυσι, σε ευάλωτες ομάδες, χαμηλοσυνταξιούχους, ΑΜΕΑ, ανασφάλιστους υπερήλικες και μακροχρόνια ανέργους.

Συγκεκριμένα, από την 1/1/2024, δηλαδή ένα-ενάμιση χρόνο νωρίτερα από το αναμενόμενο, ξεπαγώνουν οι τριετίες, ενισχύοντας το εισόδημα χιλιάδων μισθωτών που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Με το βλέμμα στραμμένο στην ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε την επιτάχυνση του ξεπαγώματος των επιδομάτων προϋπηρεσίας προεξοφλώντας ουσιαστικά τη μείωση της ανεργίας.

Αυτό σημαίνει ότι θα προωθηθεί νέα νομοθετική διάταξη, αντικαθιστώντας την προηγούμενη, που προέβλεπε πως προϋπόθεση για την ενεργοποίηση των τριετιών είναι το ποσοστό της ανεργίας μεσοσταθμικά σε ετήσια βάση να πέσει κάτω από 10%.

Υπενθυμίζουμε ότι οι τριετίες πάγωσαν την ίδια ώρα που συρρικνώθηκε ο κατώτατος μισθός με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου στο τέλος Φεβρουαρίου του 2012, σε εφαρμογή του δεύτερου μνημονίου.

Ετσι, όσοι δεν είχαν κατορθώσει να εξασφαλίσουν έστω και μία τριετία έως το 2012, επί δέκα χρόνια λαμβάνουν μόνο τον κατώτατο μισθό χωρίς κανένα επίδομα. Από την άλλη πλευρά, όσοι κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν μία-δύο τριετίες (έως τρεις, δηλαδή 9 έτη προϋπηρεσίας το ανώτερο) συνέχιζαν να πληρώνονται το επίδομά τους «παγωμένο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας προτάσσει ως λύση τη συνέχιση του «κτισίματος» των τριετιών από το σημείο που διακόπηκαν το 2012. Ετσι, ο εργαζόμενος που είχε εξασφαλίσει 2,5 χρόνια προϋπηρεσίας το 2012, με το ξεπάγωμα την 1/1/2024 , θα κτίσει την πρώτη του τριετία, σε έξι μήνες, τον Ιούνιο του 2024 και θα πάρει αύξηση 10%. Με την ίδια λογική, όποιος είχε συμπληρώσει δύο τριετίες, θα πάρει αύξηση νέα αύξηση 10% το 2027.

Ουσιαστικά όσοι εισήλθαν στην αγορά εργασίας μετά τις 14/2/2012 θα αρχίζουν να κτίζουν το δικαίωμα επιδόματος για πρώτη φορά το 2024.

Α. Άρα ένας εργαζόμενος που σήμερα αμείβεται με τον κατώτατο μισθό από την 1/1/2024 θα τρέχει ο χρόνος του και θα δικαιούται αναλόγως την προϋπηρεσία του 10% ανά τριετία.

Δηλαδή

780 0 ΩΣ 3 XPONIA

858 3 EΩΣ 6 XPONIA

936 6 EΩΣ 9

Δημοφιλέστερα

To Top