Οικονομία

Εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: Οι 20 παρεμβάσεις για τη στήριξη των εισοδημάτων

Η στήριξη των εισοδημάτων και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής είναι οι δύο άξονες της πολιτικής που ακολουθήσει η κυβέρνηση το επόμενο χρονικό διάστημα, όπως την περιέγραψε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην διάρκεια της ομιλίας του στην ΔΕΘ και αναμένεται να αναλυθεί περαιτέρω στη συνέντευξη που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το μέτρο που ξεχώρισε ήταν η ανακοίνωση για το ξεπάγωμα των 3ετιών που αφορά έναν μεγάλο αριθμό εργαζομένων, οι οποίοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Η αύξηση που θα δει κάποιος εργαζόμενος μπορεί να φτάνει και το 30%.

Ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης εκτίμησε σήμερα ότι ο νόμος για τις τριετίες θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή στα τέλη Οκτωβρίου.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης και στα ψηφισμένα μέτρα που ήδη «τρέχουν» συνολικού ύψους 4,4 δισ. ευρώ, ενώ αναφέρθηκε και σε πρωτοβουλίες που θα πάρει άμεσα το υπουργείο Ανάπτυξης για τον έλεγχο των τιμών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε επίσης μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής καθίσταται ύψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Κωδικοποιημένα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός:

Α. Ενίσχυση των εισοδημάτων

– Ξεπαγώνουν από 1η Ιανουαρίου 2024 οι «τριετίες» και κάθε επίδομα προϋπηρεσίας που βρίσκονταν σε αναστολή απ’ το 2012.

– Αύξηση των αμοιβών στο Δημόσιο από 01/01/2024 κατά 10,5%. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν 660.000 υπάλληλοι αποκτούν έναν πρόσθετο μισθό τον χρόνο

– Σε 1.340.000 δηλώσεις το αφορολόγητο αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για παιδιά

– Σε 200.000 πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ μηδενίζεται η συμμετοχή στα φάρμακα

– Νέα μέτρα με στόχο τη διατήρηση σταθερών και μειωμένων τιμών σε βασικά προϊόντα

– Συνέχιση του «Market Pass» έως το τέλος του έτους στη Θεσσαλία και στον Έβρο

Δημοφιλέστερα

To Top