Οικονομία

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Μάχη» για να συντηρήσει την ανοδική αντίδραση

Στασιμότητα επικρατεί τη Δευτέρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς το θετικό κλίμα από την αναβάθμιση του Moody’s «μετριάζεται» από την έντονη μεταβλητότητα στις αγορές του εξωτερικού, οι οποίες περιμένουν τις νέες αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών για τα επιτόκια.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ανεπαίσθητη άνοδο κατά 0,10% και διαμορφώνεται στις 1.259,88 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.258,58 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε οκτώ μονάδες (από 1.258,93 έως 1.266,84 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 8,6 εκατ. ευρώ.

Προς 3η σερί άνοδο

Η Λεωφόρος Αθηνών προσπαθεί να δώσει συνέχεια στην ανοδική αντίδραση του προηγούμενου διημέρου, μέσω της οποίας ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να ψαλιδίσει στο -4% τις απώλειες του Σεπτεμβρίου και στο -6,5% τις απώλειες από τα υψηλά έτους των 1.345 μονάδων.

Η διπλή αναβάθμιση από τον Moody’s, οπωσδήποτε, παρέχει ώθηση στην ελληνική αγορά, καθώς ακόμη και ο πλέον φειδωλός και «σκληρός» οίκος τοποθετεί την Ελλάδα μόλις ένα «σκαλί» κάτω της επενδυτικής βαθμίδας.

Μετά το upgrade της Παρασκευής, λοιπόν, ένας οίκος -ο DBRS– αξιολογεί τη χώρα με επενδυτική βαθμίδα, ενώ ακόμη τρεις οίκοι -οι Moody’s, Standard & Poor’s και Fitch– κατατάσσουν την Ελλάδα ένα βήμα πριν το investment grade.

Την ίδια στιγμή, το σχέδιο αποεπένδυσης του δημοσίου στις ελληνικές τράπεζες τίθεται σταδιακά σε τροχιά υλοποίησης, με την Eurobank εντός της εβδομάδας να καθίσταται η πρώτη τράπεζα, η οποία θα περιέλθει πλήρως στα χέρια των ιδιωτών.

Και φυσικά, έως τα τέλη του Σεπτεμβρίου όλες οι εισηγμένες θα πρέπει να έχουν ανακοινώσει τα οικονομικά μεγέθη του β’ εξαμήνου, κάτι το οποίο αναμένεται να συντηρήσει το επιλεκτικό ενδιαφέρον.

Από την άλλη πλευρά, στο εξωτερικό η αβεβαιότητα και η μεταβλητότητα αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά της συνεδρίασης, δεδομένων των επικείμενων αποφάσεων στο μέτωπο των επιτοκίων.

Την Τετάρτη, ενδεικτικά, η Federal Reserve -εκτός απροόπτου- θα διατηρήσει το εύρος των επιτοκίων στο 5,25% – 5,50%, ενώ την Πέμπτη η Bank of England θα προχωρήσει σε ακόμη μία παρέμβαση, αναθεωρώντας το βασικό επιτόκιο στο 5,5%.

Πηγή: newmoney.gr

Δημοφιλέστερα

To Top