Διεθνή

Οκλαχόμα: 44χρονος εκτελέστηκε για τον βιασμό και τη δολοφονία μπαλαρίνας το 1996 – Δήλωνε αθώος, δεν ζήτησε χάρη

Η Οκλαχόμα εκτέλεσε την Πέμπτη έναν κρατούμενο για τη δολοφονία μιας φοιτήτριας χορού του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα το 1996, σε μια υπόθεση που παρέμενε άλυτη για χρόνια μέχρι που το DNA από τη σκηνή του εγκλήματος ταυτοποιήθηκε με έναν άνδρα που εξέτιε ποινή φυλάκισης για διάρρηξη.

Ο 44χρονος Άντονι Σάντσεζ, κηρύχθηκε νεκρός στις 10:19 π.μ. όταν του χορηγήθηκε θανατηφόρος ένεση τριών φαρμάκων στο κρατικό σωφρονιστικό ίδρυμα της Οκλαχόμα στο Μακάλιστερ.

Παρόλο που υποστήριξε ότι δεν είχε καμία σχέση με τη δολοφονία της 21χρονης Τζούλι Μπάσκεν, ο ίδιος δεν μπήκε στη διαδικασία να υποβάλει αίτηση χάριτος.


Anthony Sanchez Executed For 1996 Rape, Murder Of Juli Busken

Δήλωνε αθώος μέχρι την τελευταία στιγμή
«Είμαι αθώος», είπε ο Σάντσεζ καθώς τον έδεναν σε ένα φορείο μέσα στον θάλαμο θανάτου. «Δεν σκότωσα κανέναν».

Ο Σάντσεζ επέκρινε τους πρώην δικηγόρους του και ευχαρίστησε τους υποστηρικτές του, συμπεριλαμβανομένου του πνευματικού του συμβούλου που βρισκόταν μαζί του στον θάλαμο και της ομάδας κατά της θανατικής ποινής Death Penalty Action.

Τα θανατηφόρα φάρμακα άρχισαν να χορηγούνται από τις 10:08 π.μ.. Η διαδικασία ξεκίνησε με το ηρεμιστικό μιδαζολάμη.

Κάποια στιγμή, ένα μέλος που ανήκε στην ομάδα της εκτέλεσης μπήκε στον θάλαμο και επανασύνδεσε το μόνιτορ οξυγόνου που, σύμφωνα με τους υπαλλήλους των φυλακών, δεν λειτουργούσε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.


Oklahoma set to execute death row inmate Anthony Sanchez on Thursday

Απερίφθη το αίτημα αναστολής της εκτέλεσης
Λίγο πριν θανατωθεί, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε αίτημα αναστολής της εκτέλεσης που είχε υποβάλει ο νέος του δικηγόρος Έρικ Άλεν.

Ο Άλεν είχε πει ότι χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για να εξετάσει τα στοιχεία της υπόθεσης. Ο Σάντσεζ καταδικάστηκε για τον βιασμό και τη δολοφονία της 21χρονης Τζούλι Μπάσκεν, μιας γυναίκας από το Μπέντον του Αρκάνσας, η οποία είχε μόλις ολοκληρώσει το τελευταίο της εξάμηνο στο πανεπιστήμιο όταν την απήγαγαν στις 20 Δεκεμβρίου 1996 από το πάρκινγκ του συγκροτήματος διαμερισμάτων της στο Norman.

Δημοφιλέστερα

To Top