Διεθνή

Μαρίν Λεπέν: Την παραπομπή της σε δίκη για φερόμενη κατάχρηση κονδυλίων της ΕΕ, εισηγούνται οι εισαγγελείς

Την παραπομπή της αρχηγού της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν και άλλων 23 μελών του κόμματός της «Εθνικός Συναγερμός» για φερόμενη κατάχρηση κονδυλίων της ΕΕ εισηγήθηκε η εισαγγελία του Παρισιού.

Η εισήγηση, που θα εξεταστεί από τους δικαστές, έρχεται μετά από έρευνα επτά ετών, αναφορικά με ισχυρισμούς ότι το κόμμα, που τότε ονομαζόταν «Εθνικό Μέτωπο» χρησιμοποίησε χρήματα που προορίζονταν για κοινοβουλευτικούς βοηθούς της ΕΕ για να πληρώσει προσωπικό που στην πραγματικότητα εργαζόταν για το κόμμα το διάστημα μεταξύ 2004 και 2016.

Στους ευρωβουλευτές διατίθενται κονδύλια για την κάλυψη των εξόδων, συμπεριλαμβανομένων και των κοινοβουλευτικών βοηθών, που όμως δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται για κομματικά έξοδα.

Στην υπόθεση εμπλέκονται 11 ευρωβουλευτές. Μεταξύ αυτών η Μαρίν Λεπέν, ο 95χρονος πατέρας της και πρώην ηγέτης του κόμματος Ζαν – Μαρί Λεπέν και 13 κοινοβουλευτικοί βοηθοί.

Η Μαρίν Λεπέν είναι πλέον μέλος του κοινοβουλίου και ηγείται του ακροδεξιού κόμματος που είναι το μεγαλύτερο ενιαίο κόμμα της αντιπολίτευσης. Η ίδια ετοιμάζεται να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία το 2027 για τέταρτη φορά, ενώ ο Μακρόν δεν έχει δικαίωμα να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα.

Ο Εθνικός Συναγερμός αρνήθηκε ότι υπάρχει παράβαση καθήκοντος. Σε ανακοίνωσή του στο Reuters, το κόμμα κάνει λόγο για εσφαλμένη κατανόηση του έργου των βουλευτών της αντιπολίτευσης και των βοηθών τους, το οποίο πάνω απ’ όλα είναι πολιτικό.

Η Λεπέν έχει αρνηθεί στο παρελθόν ότι έχει διαπράξει αδίκημα.

Σε δίκη, η Λεπέν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πιθανή ποινή κάθειρξης 10 ετών, πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ και επειδή είναι εκλεγμένη αξιωματούχος, να μην μπορεί να κατέχει δημόσιο αξίωμα για 10 χρόνια, ανέφερε η εισαγγελία.

Δημοφιλέστερα

To Top