Διεθνή

Γαλλία: Επεισόδια σε διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο σε πολλές γαλλικές πόλεις προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την αστυνομική βία και τον ρατσισμό τρεις μήνες μετά τον θάνατο 17χρονου από σφαίρα αστυνομικού και το πρωτοφανές κύμα ταραχών που ακολούθησε.

Στο περιθώριο διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, διαδηλωτές επιτέθηκαν με σιδηρολοστούς σε όχημα της αστυνομίας, μετέδωσε το δίκτυο BFMTV κάνοντας λόγο για έναν τραυματισμό.

Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν τον συστημικό ρατσισμό, την αστυνομική βία και τις αυξανόμενες κοινωνικές ανισότητες που επηρεάζουν ιδιαίτερα τους κατοίκους υποβαθμισμένων προαστίων.

Η γαλλική κυβέρνηση κατήγγειλε την «απαράδεκτη βία» στη διαδήλωση.

Δείτε το βίντεο:

Βίντεο δείχνει ένστολους να έχουν παγιδευτεί σε περιπολικό λόγω της επίθεσης με πέτρες και λοστούς ενώ επέμβαση ειδικής μονάδας καταστολής της γαλλικής αστυνομίας επέτρεψε τον απεγκλωβισμό του οχήματος, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η ομάδα μαυροντυμένων διαδηλωτών, σύμφωνα με το NDTV, τρέχει πίσω από το περιπολικό, κλωτσώντας το επανειλημμένα, καθώς ένας άνδρας σπάει ένα παράθυρο με έναν λοστό. Ένας αξιωματικός βγαίνει έξω και κουνάει το υπηρεσιακό του όπλο, αλλά δεν πυροβολεί και επιστρέφει στο όχημα.

«Βλέπουμε πού οδηγεί το αντιαστυνομικό μίσος», έγραψε ο υπουργός Εσωτερικών Gerald Darmanin στο X καταγγέλλοντας την «απαράδεκτη βία» κατά της αστυνομίας.

Σύμφωνα με αναφορές, τρεις εκ των τεσσάρων αστυνομικών που βρίσκονταν στο περιπολικό, τραυματίστηκαν ενώ δεν υπάρχει ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας τους.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού Λοράν Νουνέζ δήλωσε ότι τρία άτομα συνελήφθησαν για το περιστατικό.

Δημοφιλέστερα

To Top