Αθλητισμός

Στίβος: Απίστευτο παγκόσμιο ρεκόρ στον μαραθώνιο γυναικών, έγραψε ιστορία η Ασέφα!

Φοβερή εμφάνιση έκανε η 27χρονη δρομέας από την Αθιοπίσα, Τιγκίστ Ασέφα, η οποία κατάφερε να βάλει την υπογραφή της στο παγκόσμιο ρεκόρ μαραθωνίου.

Η περσινή νικήτρια του μαραθωνίου του Βερολίνου ετοιμαζόταν να διατηρήσει τον τίτλο της όμως αποφάσισε να συνδυάσει τη δεύτερη σερί νίκη της και με ένα μεγάλο ρεκόρ. Πιο συγκεκριμένα, η Ασέφα βρισκόταν σε ρυθμό παγκοσμίου ρεκόρ από τα μισά της διαδρομής και σύντομα θεωρήθηκε σχεδόν δεδομένο πως θα δούμε ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ.

Η Ασέφα κατάφερε όχι απλά να διατηρήσει τον γρήγορο ρυθμό της αλλά να τον βελτιώσει ακόμη περισσότερο και τελικά να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ, που ήταν 2:14.04 και την Μπρίτζιτ Κοσγκέι (2019), με το εξαιρετικό 2:12 . Η Ασέφα έγινε παράλληλα η πρώτη γυναίκα που διαλύει το φράγμα των 2 ωρών και 12 δευτερολέπτων στον μαραθώνιο γυναικών βελτιώνοντας το προηγούμενο ρεκόρ κατά δύο λεπτά και 11 δευτερόλεπτα! Πριν την Ασέφα, το ζητούμενο ήταν το φράγμα των 2:14 στον μαραθώνιο γυναικών και η ίδια μέσα σε μία μέρα έσπασε και αυτό το φράγμα αλλά και τα φράγματα των 2:13 και 2:12, τους χρόνους που ούτε τολμούσαμε να διανοηθούμε.

O χρόνος της, μάλιστα, ήταν περίπου 23 δευτερόλεπτα μακριά από το Ολυμπιακό όριο που είχε τεθεί για το Τόκιο το 2020, για τον μαραθώνιο των ανδρών!

Τα περάσματα της Ασέφα

Η δεύτερη στον αγώνα, Σέιλα Τσεπκρούι (Κένυα), τερμάτισε περίπου 5 λεπτά μετά την Ασέφα, σε 2:17.49 ενώ η τριάδα έκλεισε με την Μαγκνταλένα Σαούρι από την Ταζμανία που τερμάτισε σε 2:18.41.

Κιπτσόγκε και πάλι Κιπτσόγκε στο Βερολίνο

Εξαιρετικός για μία ακόμη φορά ήταν ο μοναδικός δρομέας από την Κένυα, Έλιουντ Κιπτσόγκε. Ο κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ βρισκόταν σε τροχιά ενός χρόνου γρηγορότερου από το 2:01.09 που κατέχει ο ίδιος όμως μετά τα 25χλμ. ο ρυθμός έπεσε ελαφρώς. Έτσι, ο Κιπτσόγκε τερμάτισε στο εξαιρετικό 2:02.42, επίδοση που είναι η όγδοη καλύτερη του κόσμου, για να κατέχει πλέον τις πέντε από τις δέκα κορυφαίες επιδόσεις που έχουν καταγραφεί ποτέ στον μαραθώνιο από άνδρα.

Παράλληλα, ο Κιπτσόγκε νίκησε για πέμπτη φορά τον major μαραθώνιο του Βερολίνου.

Τον Κιπτσόγκε τον ακολούθησε ο συμπατριώτης του Βίνσεντ Κίπκεμοϊ με 2:03.13 και την πρώτη τριάδα έκλεισε ο Αιθίοπας Ταντέσε Τακέλε με 2:03.24.

Πηγή: gazzetta.gr

Δημοφιλέστερα

To Top