Διεθνή

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Η κόλαση επί Γης – Ορδές Αρμενίων ξεσπιτώνονται παίρνοντας μαζί τους μία βαλίτσα

Εξαθλιωμένοι, πεινασμένοι και διψασμένοι, χιλιάδες Αρμένιοι εγκαταλείπουν τις εστίες τους στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ αναζητώντας ένα ασφαλές καταφύγιο, την ώρα που κονβόι από το Αζερμπαιτζάν και την Αρμενία μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να βρει μία «λύση» με στόχο των τέλος των εχθροπραξιών.

Η κατάσταση που εξακολουθεί να επικρατεί στον θύλακα, ο οποίος αποτελεί «μήλον της έριδος» για το Αζερμπαιτζάν θυμίζει κόλαση. Πολλές ανθρώπινες ιστορίες που κάνουν το γύρο του διαδικτύου είναι πράγματι ανατριχιαστικές.

Βίντεο και φωτογραφίες που έχουν ανέβει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τους κατοίκους του Στεπανακέρτ, της πρωτεύουσας του Ναγκόρνο Καραμπάχ, να μαζεύουν τα υπάρχοντά τους και να τα φορτώνουν σε αυτοκίνητα και φορτηγά ψάχνοντας να βάλουν βενζίνη.

Η περιοχή είχε αποκλειστεί από ακτιβιστές που υποστηρίζονταν από το Αζερμπαϊτζάν επί εννέα μήνες, προκαλώντας χρόνιες ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα, όπως αναφέρει ο ιστότοπος Politico.

Οι περισσότεροι από αυτούς που εγκατέλειψαν άρον – άρον το Ναγκόρνο Καραμπάχ ήταν γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, δήλωσε χθες στο ειδησεογραφικό δίκτυο «Armenpress» η αντιδήμαρχος της αρμενικής πόλης Γκόρις, Ιρίνα Γιολιάν.

Το Γκόρις βρίσκεται μία ανάσα από τα σύνορα Αρμενίας -Αζερμπαϊτζάν, κοντά στον δρόμο Λατσίν που συνδέει τον θύλακα με την Αρμενία. Ένας διάδρομος έχει ανοίξει για να επιτραπεί στους πολίτες να αποχωρήσουν από την εμπόλεμη ζώνη, υποστηρίζει η Πογκόσιαν.

Η Νόνα Πογκόσιαν «προσπαθούσε επί ώρες να αποφασίσει ποια είναι τα σημαντικότερα πράγματα που μπορούν να χωρέσουν στη βαλίτσα της».

Τα εννιάχρονα δίδυμα παιδιά της ήταν στον επάνω όροφο και αποφάσιζαν ποια από τα υπάρχοντά τους θα έπρεπε να αφήσουν πίσω. «Κλαίνε για κάθε παιχνίδι που αποχωρίζονται», όπως αναφέρει στο CNN η Πογκοσιάν, συντονίστρια προγράμματος του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Αρμενίας στην πρωτεύουσα Στεπανακέρτ.

Δημοφιλέστερα

To Top