Διεθνή

Εκατοντάδες εκατομμύρια από Ρώσο ολιγάρχη έλαβε ο ιδιοκτήτης της Έβερτον

Πάνω από 400 εκατομμύρια λίρες έλαβε ο ιδιοκτήτης της Έβερτον Φαρχάντ Μοσίρι από τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Αλισέρ Ουσμάνοφ, ο οποίος υπόκειται σε κυρώσεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στοιχεία που έφερε στο φως ο Guardian δείχνουν ότι ο Μοσίρι από το 2020 δανείστηκε 145 εκατ. λίρες από εταιρεία που ανήκε εξ ολοκλήρου στον Ρωσο-Ουζμπέκο μεγιστάνα.

Επιπλέον, μεταξύ 2018 και 2022, ο Μοσίρι πούλησε μετοχές αξίας περίπου 270 εκατ. λιρών σε εταιρεία της οποίας ο μεγαλύτερος μέτοχος ήταν ο Ουσμάνοφ. Ο Μοσίρι δεν πλήρωσε για τις μετοχές, γεγονός που θα μπορούσε να σημαίνει ότι ήταν δώρο.

Σε άλλο περιστατικό, η Windfel Properties, που ανήκει στον Ουσμάνοφ, δάνεισε 70 εκατ. στον Μοσίρι μεταξύ 2020 και 2022, ενώ άλλα 75 εκατ. δανείστηκε εταιρεία του Μοσίρι.

Τα έγγραφα που αποδεικνύουν τις συναλλαγές, όπως σημειώνει ο Guardian, καταχωρήθηκαν στην Κύπρο.


Alisher_Usmanov

Ο Αλισέρ Ουσμάνοφ

Ο Ουσμάνοφ είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο και, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται κοντά στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Έχει από καιρό επιχειρηματικούς δεσμούς με τον Μοσίρι, ενώ από κοινού είχαν μερίδιο στην Άρσεναλ. Ο Μοσίρι πούλησε τις μετοχές της Άρσεναλ στον Ουσμάνοφ το 2016, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την αρχική του επένδυση στην Έβερτον.

Αυτά τα στοιχεία, που ως τώρα παρέμεναν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με τη σχέση μεταξύ των δύο ανδρών. Αλλά παράλληλα, αποκαλύπτει τον πραγματικό πλούτο του Μοσίρι, λίγες ημέρες αφότου ανακοίνωσε μια προσωρινή συμφωνία για την πώληση της Έβερτον στην αμερικανική επενδυτική εταιρεία 777 Partners.

Τα στοιχεία, τέλος, που έρχονται στο φως δεν συνάδουν με τις προηγούμενες δηλώσεις του Μοσίρι σχετικά με το πώς θα μπορούσε να συνεχίσει να χρηματοδοτεί ο ίδιος τον σύλλογο της Premier League.

Εκπρόσωπος του Ουσμάνοφ δεν αρνήθηκε ότι ο Μοσίρι και οι εταιρείες του «είναι υποχρεωμένοι στον Ουσμάνοφ και σε εταιρείες του», αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πώς θα αποπληρωθεί το χρέος.

Σε κάθε περίπτωση ο Ουσμάνοφ υπόκειται από το 2022 σε κυρώσεις λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία περιέγραψε ως «άδικη και αδικαιολόγητη» ενέργεια, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2021 δεν μπορεί να εισέλθει στο βρετανικό έδαφος. Οι Βρετανοί πολίτες δεν μπορούν να μεταφέρουν κεφάλαια σε πρόσωπα που υπόκειται σε κυρώσεις χωρίς άδεια από τη βρετανική κυβέρνηση.

Δημοφιλέστερα

To Top