Οικονομία

Οι 14+1 «άγνωστοι» Έλληνες μεγιστάνες με πάνω από $2 δισ. περιουσία

Δεκαετίες τώρα έχει καθιερωθεί το αξίωμα ότι έξω από τα σύνορα της πατρίδας μας ζει μια «δεύτερη Ελλάδα». Στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη, στον Καναδά μέχρι και στη μακρινή Αυστραλία οι απόδημοι Ελληνες συγκροτούν αυτή την «άλλη Ελλάδα» που αριθμεί περισσότερα από 6,5 εκατομμύρια άτομα. Είναι οι σπορές από τα μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα που ξεκίνησαν από τα τέλη του 19ου αιώνα και κορυφώθηκαν την περίοδο 1950-1965, όταν εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας πήραν τον δρόμο της ξενιτιάς αναζητώντας μια καλύτερη τύχη.

Ανάμεσα σε αυτούς είναι πολλοί εκείνοι που διέπρεψαν τόσο στο επιχειρηματικό όσο και στο επιστημονικό πεδίο. Βλέπουμε, άλλωστε, συχνά στις διεθνείς λίστες με τους άριστους κάθε κλάδου να δίνουν το «παρών» και αρκετοί Ελληνες, επιβεβαιώνοντας, κατά κάποιον τρόπο, την αντίληψη ότι εκτός συνόρων τα καταφέρνουμε καλύτερα. Είναι επίσης γνωστό ότι μεγάλοι Ελληνες επιχειρηματίες περιλαμβάνονται στους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, όπως αυτοί καταγράφονται από τη λίστα του «Forbes» κάθε χρόνο.

Υπάρχουν όμως και εκείνοι που δεν έχουν προσελκύσει σε τέτοιον βαθμό μέχρι τώρα τα φώτα της δημοσιότητας. Ελληνες ισχυροί του χρήματος που δραστηριοποιούνται στα πέρατα του πλανήτη, ελληνικές οικογένειες που γράφουν τη δική τους ιστορία στις χώρες που έγιναν η δεύτερη πατρίδα τους, πρόσωπα που με τη δράση τους καθορίζουν ολόκληρους κλάδους της αγοράς. Ορισμένοι από αυτούς τους λιγότερο προβεβλημένους Ελληνες μεγιστάνες είναι και όσοι ακολουθούν.

Τζορτζ Μάρκους: Ο βασιλιάς του real estate

Ο Τζορτζ Μ. Μάρκους είναι Ελληνοαμερικανός δισεκατομμυριούχος, συνιδρυτής και πρόεδρος της Marcus & Millichap και της Essex Property Trust. Με προσωπική περιουσία που υπερβαίνει τα 2 δισ. δολάρια, θεωρείται ο βασιλιάς του real estate με έμφαση στα εμπορικά ακίνητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συμφωνίες της Marcus & Millichap των τελευταίων ετών ανέρχονται σε 86,3 δισ. δολάρια, ενώ μόνο πέρυσι έφτασαν τις 12.272 περιπτώσεις ακινήτων για ιδιωτικούς και θεσμικούς επενδυτές. Στις συναλλαγές συμπεριλαμβάνονται εμπορικά κέντρα, γραφεία και βιομηχανικά κτίρια, διαμερίσματα, ξενοδοχεία, κατοικίες, εγκαταστάσεις αποθήκευσης, γήπεδα γκολφ κ.ά.


megistanes-1-GEORGE-MARCUS

Τζορτζ Μάρκους
Ο Μάρκους ανήκει στους υποστηρικτές και χρηματοδότες των Δημοκρατικών και προσωπικά του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Γεννημένος ως Γεώργιος Ματθαίος Μουτσινάς το 1941 στην Εύβοια, δηλαδή κατά τη διάρκεια της Κατοχής, μετανάστευσε με την οικογένειά του στις ΗΠΑ σε ηλικία μόλις 4 ετών. Εγκαταστάθηκαν στο Ποτρέρο Χιλ του Σαν Φρανσίσκο, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του στα Οικονομικά στο San Francisco State University (SFSU) σε μόλις δυόμισι χρόνια.

Το 1971 ίδρυσε μαζί με τον Γουίλιαμ Μίλιτσαπ ίδρυσε τη Marcus & Millichap, αναλαμβάνοντας τη θέση του προέδρου της. Η εταιρεία που ξεκίνησε από ένα γραφείο στην Καλιφόρνια και σήμερα διαθέτει περισσότερα από 80 σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά επικεντρώνεται στη μεσιτεία επενδύσεων και παρέχει υπηρεσίες χρηματοδότησης τόσο σε αγοραστές όσο και σε πωλητές, ενώ αναγνωρίζεται πλέον ως μία από τις κορυφαίες του κλάδου στις ΗΠΑ.

Ο Μάρκους είναι επίσης πρόεδρος της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης Essex Property Trust, πολυεθνικής εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητα (REIT), με έδρα στο Πάλο Αλτο της Καλιφόρνιας. Η Essex αναπτύσσει κοινότητες διαμερισμάτων σε περιοχές των δυτικών ακτών. Ο ίδιος και η σύζυγός του Τζούντι το 2008 ίδρυσαν τη National Hellenic Society, ενώ έχουν προχωρήσει σε μεγάλες δωρεές για πανεπιστημιακά ιδρύματα και φιλανθρωπικούς σκοπούς. Επίσης, από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 είναι συνιδιοκτήτες των δημοφιλών εστιατορίων «Evvia» στο Πάλο Αλτο και «Kokkari» στο Σαν Φρανσίσκο.

Μιχάλης Ψαρός: Ο ισχυρός άνδρας της KPS Capital Partners

Οταν μία ημέρα πριν από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αμερικανικό Κογκρέσο, τον Μάιο του 2022, παρουσίασε τον Ελληνα πρωθυπουργό στο Πανεπιστήμιο Τζορτζοτάουν, όσοι δεν έχουν άμεση επαφή με την Ομογένεια αναρωτήθηκαν ποιος είναι. Ο Μιχάλης Ψαρός, όμως, είναι ιδιαίτερα γνωστός εδώ και πολλά χρόνια στους επιχειρηματικούς και επενδυτικούς κύκλους των ΗΠΑ. Και όχι τυχαία, καθώς αυτός ο άνθρωπος διαχειρίζεται μια ομάδα γιγαντιαίων κατασκευαστικών και βιομηχανικών εταιρειών, με ετήσια έσοδα 22 δισ. δολαρίων και 233 εγκαταστάσεις παραγωγής σε 27 χώρες.


megistanes-2-Michael-Psaros

Μιχάλης Ψαρός

Δημοφιλέστερα

To Top