Τεχνολογία

NASA: Άνοιξαν την κάψουλα από τον «πιο επικίνδυνο» αστεροειδή, τα πρώτα ευρήματα – Φωτογραφίες

Οι επιστήμονες της NASA άνοιξαν την κάψουλα της αποστολής OSIRIS-REx που έφτασε στη Γη την Κυριακή (24/9), μετά από εφτά χρόνια,

με δείγματα από τον «πιο επικίνδυνο» αστεροειδή Μπενού (Bennu) στο ηλιακό μας σύστημα.

Η διαδικασία για την ασφαλή συλλογή του πολύτιμου δείγματος του αστεροειδή από την κάψουλα, είναι σε πλήρη εξέλιξη. Όπως δήλωσε η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ, οι επιστήμονες ανοίγοντας τον καπάκι της κάψουλας βρήκαν «μαύρη σκόνη και συντρίμμια σε μέγεθος κόκκων άμμου», χωρίς ακόμα να έχει ανοίξει το βασικό δοχείο.

Η κάψουλα έχει μεταφερθεί στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον της NASA, όπου το καπάκι της άνοιξε μέσα σε ένα ειδικό χώρο για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει μόλυνση. 

Η NASA είπε ότι το υλικό θα υποβληθεί σε μια «γρήγορη ανάλυση» για να δουν τι ακριβώς είναι, χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις.

Το βασικό δοχείο δεν έχει ανοίξει ακόμη

Η κάψουλα έχει περίπου 250 γραμμάρια παρθένου υλικού από τον αστεροειδή Μπενού, τη μεγαλύτερη συλλογή κοσμικού υλικού εκτός ​​Σελήνης.

Η επιστημονική ομάδα αφαίρεσε το καπάκι του δοχείου αποκαλύπτοντας τη σκούρα σκόνη και τα σωματίδια μεγέθους άμμου μέσα, τα οποία πιθανότατα προέρχονται και από τον αστεροειδή.

Αυτό προμηνύεται εξαιρετικά καλό για τον Μηχανισμό Απόκτησης Δειγμάτων Touch and Go (TAGSAM) που δεν έχει ακόμη ανοίξει, το όργανο που χρησιμοποιήθηκε για τη συλλογή του υλικού από την επιφάνεια του αστεροειδή και απαιτεί μια πολύ περίπλοκη αποσυναρμολόγηση.

Στη συνέχεια, το TAGSAM θα ​​διαχωριστεί από το υπόλοιπο δοχείο και θα μεταφερθεί στο δικό του ειδικό χώρο για να ανοίξει. Το άζωτο θα αντλείται συνεχώς μέσω του δοχείου καθώς είναι ένα αδρανές αέριο που δεν αντιδρά και έτσι χρησιμοποιείται για να κρατήσει μακριά το οξυγόνο και την υγρασία.


nasa


nasa1


nasa2

Δημοφιλέστερα

To Top