Οικονομία

Nέες ταυτότητες: Πότε έρχεται ο Προσωπικός Αριθμός του Πολίτη

Sold out τα ραντεβού για τις νέες ταυτότητες οι οποίες όμως θα εκδίδονται χωρίς τον προσωπικό αριθμό πολίτη που θα είναι ο μοναδικός αριθμός που θα χρησιμοποιεί ο κάθε πολίτης σχεδόν για το σύνολο των συναλλαγών του με το Δημόσιο αντικαθιστώντας κάθε άλλον αριθμό, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023.

Οι πολίτες που θα αποκτήσουν άμεσα νέες ταυτότητες θα προσέρχονται εκ νέου στα αστυνομικά τμήματα τον Δεκέμβριο και θα τυπώνεται σ’ αυτές ο προσωπικός αριθμός τους ατελώς, όταν θα είναι πλέον διαθέσιμος.
Σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ:

«Ο αριθμός θα μπορεί να προστίθεται από τον Δεκέμβριο και μετά, γιατί δεν είμαστε νομοθετικά έτοιμοι για αυτόν τον προσωπικό αριθμό. Όμως επειδή η χώρα έχει δεχτεί πολλές προειδοποιήσεις για την καθυστέρηση έκδοσης των νέων ταυτοτήτων, από τις 26 Σεπτεμβρίου και μετά προχωράμε στην έκδοση αυτών των ταυτοτήτων, καταβάλλεται μία προσπάθεια και έτσι θα γίνει να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος, να εφαρμοστεί το μοντέλο της πλατφόρμας με τα εμβόλια. Δηλαδή θα μπαίνεις στην πλατφόρμα, θα καταθέτεις την αίτηση, θα σου έρχεται ειδοποίηση, θα πηγαίνεις στο αστυνομικό τμήμα της Νέας Σμύρνης, στου Ζωγράφου, της Καλλιθέας, της Λαμίας την τάδε μέρα και ώρα για να περάσεις τη διαδικασία έκδοσης της ταυτότητάς σου. Μία διαδικασία η οποία θα είναι εύκολη».

Οι νέες ταυτότητες δεν θα πλαστογραφούνται και δεν θα χακάρονται
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες το νέο δελτίο ταυτότητας δεν θα πλαστογραφείται και δεν θα χακάρεται. Δεν θα μπορεί κάποιος να αλλάξει μία φωτογραφία πάνω στο χαρτί και τα στοιχεία. Από τον Αύγουστο του 2026 και μετά τα δελτία ταυτότητας που δεν έχουν τις προδιαγραφές που λέει ο ευρωπαϊκός κανονισμός παύουν να ισχύουν.

Από την Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου στις 8.30 το πρωί μέχρι σήμερα τα ραντεβού μέσω id.gov.gr έφτασαν τις 46.000 τα ραντεβού των πολιτών για την έκδοση ή αντικατάσταση νέου τύπου δελτίου ταυτότητας.

Βήμα-βήμα η διαδικασία

Ο ενδιαφερόμενος επιλέγει στην αίτησή του, Αρχή Έκδοσης με βάση τη διεύθυνση μόνιμης ή προσωρινής του διαμονής στην Ελλάδα, συγκεκριμένη ημέρα και ώρα από τη λίστα διαθεσιμότητας, ώστε να εξυπηρετηθεί με φυσική παρουσία, και καταχωρεί τα εξής στοιχεία του προσώπου στο οποίο αφορά το ραντεβού: ονοματεπώνυμο, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) και προαιρετικά αριθμό τηλεφώνου. Υπάρχει η δυνατότητα να κλείσει το ραντεβού τρίτος, ωστόσο θα πρέπει να υπάρχει αυτοπρόσωπη παρουσία του πολίτη για να εξυπηρετηθεί.

* Με την ολοκλήρωση της υποβολής του αιτήματος αποστέλλεται μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την επαλήθευση του email που δήλωσε ο ενδιαφερόμενος. Ακολούθως, λαμβάνει στο επιβεβαιωμένο email τις βασικές πληροφορίες για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας της Αρχής Έκδοσης που έχει επιλέξει.

* Το αίτημα προγραμματισμού του ραντεβού μπορεί να επαναπρογραμματιστεί ή να ακυρωθεί ή να υποβληθεί εκ νέου, το αργότερο οκτώ (8) ώρες πριν. Είκοσι-τέσσερις (24) ώρες πριν και δύο (2) ώρες πριν την έναρξη του προγραμματισμένου ραντεβού ο ενδιαφερόμενος λαμβάνει από την πλατφόρμα μήνυμα υπενθύμισης στο email που έχει δηλώσει.

Διευκρινίζεται ότι διατηρείται χρονική απόσταση, μεταξύ των ραντεβού των ενδιαφερομένων για την ίδια Αρχή Έκδοσης δελτίων ταυτότητας, ικανή για να ολοκληρωθεί ένα ραντεβού πριν ξεκινήσει ένα επόμενο. Οι ώρες και οι ημέρες των διαθέσιμων ραντεβού μπορούν να μεταβληθούν, λαμβάνοντας υπόψη περιορισμούς στο ωράριο και τη διαθεσιμότητα της Αρχής Έκδοσης, ανά χρονικά διαστήματα και ανά θέση εργασίας.

Δημοφιλέστερα

To Top