Διεθνή

Sky News: Εξετάζεται μπλόκο σε ενδεχόμενη άδεια εξαγωγής των Γλυπτών του Παρθενώνα

Σε μια διαρροή προς το Sky News ως προς τα Γλυπτά του Παρθενώνα ώρες μετά την ακύρωση από τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, της συνάντησή τους με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προχώρησαν κυβερνητικοί βρετανοί αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα «κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν εξετάσει νομικούς τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να μπλοκάρουν κάθε εξαγωγή των Ελγίνειων Μαρμάρων (σ.σ. ο όρος που χρησιμοποιούν οι Βρετανοί για τα Γλυπτά του Παρθενώνα)».

«Το Sky News πληροφορείται οτι κάποια στιγμή στην κυβέρνηση συζητήθηκε το μπλοκάρισμα της άδειας εξαγωγής που ορισμένοι πιστεύουν ότι είναι απαραίτητη για την επιστροφή τους (σ.σ. των Γλυπτών του Παρθενώνα) στην Ελλάδα» συνεχίζει το δημοσίευμα.


sky-news-dimosievma

Ανώτατος αξιωματούχος των Εργατικών – του κόμματος Σούνακ – δήλωσε στο ίδιο μέσο ότι ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όζμπορν, που είναι αυτός που εμφανίζεται να προωθεί ένα σχέδιο προσωρινού δαενισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα, προωθεί μια «κακή συμφωνία» που κάνει τη θέση του «αβάσιμη», προσθέτοντας ότι «πρέπει να φύγει».

Το Sky News μεταφέρει, επίσης, στο δημοσίευμα ότι το σχέδιο δανεισμού υποστηρίζεται από τον ηγέτη των Εργατικών, σερ Κιρ Στάρμερ, ο οποίος κατά τις ίδιες πληροφορίες θα έλεγε στον Μητσοτάκη στη συνάντησή τους ότι δεν θα αλλάξει τον νόμο που αφορά τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Ο νόμος British Museum Act του 1963 εμποδίζει το Βρετανικό Μουσείο να δώσει αντικείμενα στις συλλογές του εκτός αν ισχύουν ορισμένες πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις με άτομο κοντά στον Στάρμερ να δηλώνει στους Financial Times ότι «στηρίζουμε τον υπάρχοντα νόμο αλλά αν μπορεί να υπάρξει συμφωνία δανεισμού που είναι κοινά αποδεκτή από το Βρετανικό Μουσείο και την ελληνική κυβέρνηση, τότε δεν θα την εμποδίσουμε».

Δημοφιλέστερα

To Top