Διεθνή

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ο εφιάλτης των ομήρων της Χαμάς – Δεν μιλούσαν, έτρωγαν λίγο, τους έδειχναν βίντεο με τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου

Σε κατάσταση σοκ είναι οι ισραηλινοί όμηροι της Χαμάς που έχουν αφεθεί ελεύθεροι τα τελευταία 24ωρα όπως λένε οι γιατροί που τους έχουν εξετάσει μετά την απελευθέρωσή τους. «Η απαγωγή είναι ένα σοκ. Μέσα σε μια ώρα περνάς από τον παράδεισο στην κόλαση» είπε χαρακτηριστικά γιατρός σε ισραηλινό κανάλι.

Την ίδια ώρα οι μαρτυρίες τους αποκαλύπουν τις δύσκολες στιγμές που πέρασαν στσα χέρια των τρομοκρατών της Χαμάς τις 50+ ημέρες που βρέθηκαν στα χέρια τους μετά την σφαγή της 7ης Οκτωβρίου.

«Μας έδωσαν λίγο ρύζι και μερικές πίτες, έπρεπε να τα κόψουμε σε μικρά κομμάτια για να φάμε όλοι καθώς δεν ξέραμε αν θα έχουμε φαγητό την επόμενη ημέρα. Δεν κάναμε μπάνιο, φορούσαμε τα ίδια ρούχα συνέχεια και μας έδωαν καινούργια μόνο την ημέρα της απελευθέρωσής μας γιατί ήθελαν να δώσουν την ψεύτικη εντύπωση ότι μας φρόντιζαν» είπε στους συγγενείς της η 85χρονη Γιαφ Αντάρ.

Όπως λένε οι άνθρωποι που έχουν δει από κοντά τους ομήρους που απελευθερώθηκαν «είναι εμφανές ότι έχουν χάσει βάρος, η κράτησή τους ήταν σε άσχημες συνθήκες. έχουν υποστεί ψυχολογικά τραύματα. Πίστευαν ότι θα τους άφηναν ελεύθιερους σε 3-4 ημέρες. Τους φάνηκε πολύ μεγαλύτερος ο χρόνος, δεν ξέρεις αν είναι μέρα ή νύχτα όταν σε κρατάνε στο σκοτάδι».

Από την πλευρά του ο πατέρας της 13χρονης Χίλα Ρόμτεμ Σοσανί λέει ότι η κόρη του «ψιθυρίζει τις περισσότερες φορές γιατί έτσι συνήθισε, έτσι τους είχαν πει να κάνουν. Δεν τους επέτρεπαν να μιλάνε τη νύχτα. Μας μιλάει για την ομηρία της αλλά το κάνει σαν να αφορά κάποιο άλλο πρόσωπο και όχι σαν να τα έζησε η ίδια».

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης κάποιους από τους ομήρους τους κρατούσαν σε τούνελ και κάποιους σε σπίτια από τα οποία τους μετακινούσαν συνέχεια οι ένοπλοι της Χαμάς.

«Δεν τους είχαν πάει φάρμακα, βρήκαμε στο νοσοκομείο το κουτί με τα φάρμακα που της είχαμε ετοιμάσει, δεν λάμβανε τη φαρμακευτική αγωγή» λέει μια γυναίκα για τη διασωθείσα μητέρα της.

Δημοφιλέστερα

To Top