Οικονομία

Τι κερδίζουμε με την πρόωρη αποπληρωμή 5,29 δισ. από το δάνειο του πρώτου μνημονίου

Κάποτε το δημόσιο χρέος έλεγχε την πορεία της Ελλάδας. Πλέον η Ελλάδα ελέγχει την πορεία του δημόσιου χρέους. Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών όχι απλώς εξυπηρετεί κανονικά το δημόσιο χρέος, αλλά είναι και σε θέση να προπληρώσει ακόμη και δάνεια που πήρε η Ελλάδα από τον μηχανισμό στήριξης ελαφρύνοντας σημαντικά το βάρος των τόκων που σηκώνει ο Προϋπολογισμός. Και όχι μόνο αυτό. Το οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί να μειώσει ριζικά το ποσοστό του δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ σε πιο βατά επίπεδα, και συγκεκριμένα στο 152,3% του ΑΕΠ.

Στις 15 Δεκεμβρίου η Ελλάδα θα καταβάλει 5,29 δισ. ευρώ που αφορούν την πρόωρη αποπληρωμή των δόσεων από το δάνειο του πρώτου μνημονίου για τα έτη 2024 και 2025.

Με την κίνηση αυτή που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το ποσό που η χώρα μας θα έχει ήδη αποπληρώσει από το πρώτο πακέτο στήριξης θα αυξηθεί στα 13 δισ. ευρώ, και απ’ ό,τι φαίνεται έπεται συνέχεια. Με την πρόωρη αποπληρωμή τα swaps παραμένουν ενεργά, οπότε προκύπτει και επιτοκιακό όφελος. Τα ταμειακά διαθέσιμα αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τα 38 δισ. ευρώ. Ωστόσο έως το τέλος του έτους, λόγω σειράς πληρωμών που θα πραγματοποιηθούν (μεταξύ των οποίων και τα 5,3 δισ. ευρώ), εκτιμάται ότι θα ανέρχονται λίγο κάτω από τα 30 δισ. ευρώ, όπως και την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Δημοφιλέστερα

To Top