Ελλάδα

Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους: Άναψε η φλόγα για 121.692 πεσόντες στα πεδία των μαχών – Δείτε φωτογραφίες

Εγκαινιάστηκε σήμερα, Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023, στο Στρατόπεδο ΠΑΠΑΓΟΥ το Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους, στο οποίο είναι χαραγμένα τα ονοματεπώνυμα των 121.692 πεσόντων στους αγώνες του Έθνους.

Στην τελετή παρευρέθηκε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ο οποίος στον χαιρετισμό του έκανε λόγο για μια ιστορική και εμβληματική ημέρα.

«Είναι μια στιγμή ιερή και συνάμα βαθιά συγκινητική, γιατί αυτό το Μνημείο συνιστά την ελάχιστη έκφραση της ευγνωμοσύνης μας προς τις γενιές των Ηρώων της Πατρίδος που πότισαν το δένδρο της Ελευθερίας, της Ελευθερίας όλων ημών» ανέφερε ο Α/ΓΕΕΘΑ.

Τόνισε επίσης ότι «η Πατρίδα τους ευγνωμονεί για τη θυσία τους και σημείωσε ότι από σήμερα θα τους φιλοξενούμε στην έδρα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και θα τους αποτίουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής κάθε μέρα, σε κάθε γιορτή, σε κάθε επέτειο, σε κάθε εκδήλωση».


mnimeio_athanaton___2_

Αναλυτικά ο χαιρετισμός του Α/ΓΕΕΘΑ στην τελετή εγκαινίων του Μνημείου των Αθανάτων του Έθνους

Κύριε Υπουργέ, εκπρόσωπε του Προέδρου της Κυβέρνησης,
Κύριε Πρόεδρε της Βουλής,
Θεοφιλέστατε Εκπρόσωπε του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος,
Κύριοι Υπουργοί,
Κύριοι Δήμαρχοι,
Εξοχότατε Κύριε Πρέσβη,
Κύριοι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων Στρατού, Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής,
Κύριοι Πρόεδροι Ενώσεων και Συνδέσμων Αποστράτων,
Αγαπητά Στελέχη,
Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι,
Κυρίες και κύριοι,

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής αλλά και πολύ υπερήφανος που σήμερα στέκομαι ενώπιον σας επ’ ευκαιρία των εγκαινίων του μοναδικού αυτού μνημείου, του μνημείου των «Αθανάτων του Έθνους» όπως είναι η ονομασία που επελέγη.
Ενός μοναδικού μνημείου που είναι αφιερωμένο σε όλους αυτούς που έχασαν την ζωή τους, που προσέφεραν τη ζωή τους στην Πατρίδα, που έδωσαν τα πάντα αγωνιζόμενοι για την Ελευθερία της, την Ανεξαρτησία της, την απελευθέρωσή της, την αξιοπρέπεια και την Τιμή της.
Η θυσία τους Φάρος Χρέους και Ευθύνης, για όλους εμάς τους μεταγενέστερους.
Για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, αλλά ιδιαιτέρως για όλους εμάς που ανήκουμε και υπηρετούμε στις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά κι αυτούς που θα υπηρετήσουν στο μέλλον.


mnimeio_athanaton___3_

Η σημερινή ημέρα λοιπόν είναι κυριολεκτικά μοναδική και ξεχωριστή.
Είναι ιστορική και εμβληματική.
Είναι πραγματικά ιερή και συνάμα βαθιά συγκινητική, γιατί αυτό το Μνημείο συνιστά την ελάχιστη έκφραση της ευγνωμοσύνης μας προς τις γενιές των Ηρώων της Πατρίδος που πότισαν το δένδρο της Ελευθερίας, της Ελευθερίας όλων ημών.
Ανεξαρτήτως βαθμών, τίτλων και ιδιοτήτων που φέρει ο καθένας.

Και η μοναδικότητα αυτού του μνημείου έγκειται στο γεγονός ότι, εκτός από αυτό καθ’ αυτό το μνημείο με την Αιώνια Φλόγα να καίει στην μνήμη και προς τιμήν όλων αυτών των υπέροχων Ελλήνων, για πρώτη φορά σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται σε χώρο μνημείου καταγεγραμμένα όλα τα ονόματα των πεσόντων στους Αγώνες του Έθνους από ιδρύσεως του Ελληνικού Κράτους.

Δεξιά κι αριστερά μας στις επιβλητικές επιτύμβιες πλάκες βρίσκονται χαραγμένα για πάντα τα ονοματεπώνυμα όλων αυτών των υπέροχων Ελλήνων.
Χωρίς βαθμούς, χωρίς Κλάδους προελεύσεως, χωρίς ειδικότητες, χωρίς τόπους που έπεσε ο καθένας.
Απλά και απέριττα, μόνον τα ονοματεπώνυμά τους.

Μόνο τα ονόματά τους!
Γιατί η ζωή όλων τους, η ζωή τους, αυτό που έκαναν για την Πατρίδα μας, δεν έχει ούτε τίτλους, ούτε βαθμούς, ούτε προελεύσεις, ούτε έχει σημασία που έπεσαν, που έχασαν τη ζωή τους.
Είναι τόσο μεγάλο και συγκλονιστικό αυτό που έκαναν, τόσο απίθανα σημαντικό που τελικά δεν έχει σημασία τίποτα άλλο!!
Μόνο το γεγονός.
Το γεγονός της θυσίας υπέρ της Πατρίδος.

Δημοφιλέστερα

To Top